Fotograf: Youtube

Youtube lanserar egen betaltjänst - med flera egna serier

Snart dyker betalväggar upp på Youtube. Svensken Pewdiepie är en av dem som ska skapa innehållet du nu måste betala för att se.

Under onsdagkvällen presenterade Youtube sin nya satsning - Youtube Red. För 9,99 dollar i månaden ska användare både slippa reklam och få tillgång till en rad egna serier. Serierna kommer börja visas i januari, men det är redan nu klart att flera av sajtens ordinarie kreatörer kommer skapa videos som hamnar bakom betalväggar.

Bland annat kommer Pewdiepie, Joey Graceffa, Toby Turner och MatPat skapa innehåll för Youtubes nya serier, skriver Business Insider. Svenska Pewdiepies serie kommer heta ScarePewDiePie och gå ut på att svensken får uppleva situationer som påminner om de skräckspel han spelar. 

LÄS ÄVEN: Pewdiepie släpper mobilspel & Bakom kulisserna hos de svenska Youtube-stjärnorna

De kreatörer som ställer upp på att skapa innehåll som läggs bakom betalväggen kommer kunna tjäna ordentligt med pengar på det, lovar Youtube, som säger att intäkterna kommer spridas ut över skaparna baseras på hur mycket tid som spenderats på att titta på deras videos.

Betaltjänsten släpps den 28 oktober och användare kommer först kunna testa den gratis i 30 dagar. Redan nu har tjänsten kallats för en "Netflixdödare".

YouTube Red

Till en början kommer tjänsten enbart vara tillgänglig för amerikanska användare, men den kommer i ett senare skede rullas ut i hela världen.

LÄS ÄVEN: Lärde sig sporten på Youtube - vann VM-guld

Nedan presenterar Youtube själva den nya funktionen.
Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST