Fotograf: TT / Kyrre Lien

Oslo ska bli bilfritt - och halvera sina utsläpp på fyra år

Oslo ska förbjuda de privata bilarna, oljefonderna ska säljas och elcyklar ska subventioneras.

Oslos nya vänsterstyre vilar inte på lagrarna precis, utan har lite drygt en månad efter valet offentliggjort att Oslo ska förbjuda alla privat fordonstrafik i stadens centrum senast år 2019. Endast 1 000 människor bor i centrala Oslo, men hela 90 000 människor jobbar där, enligt Verdens Gang. Alla dessa skulle nu behöva ta sig kommunalt till jobbet.

Projektet ingår som ett led i en övergripande plan för att neutralisera alla koldioxidutsläpp i Oslo - redan 2020 ska man ha skurit ned utsläppen av växthusgaser med 50 procent i förhållande till 1990 års nivåer.

Det nya styret har ännu inte presenterat någon detaljerad plan för hur målet ska kunna uppnås, men förslaget har skapat oro bland lokala affärsmän. Inte minst med tanke på att 11 av stadens 57 shoppingcentrum befinner sig i de planerade bilfria zonerna, enligt the Guardian.

LÄS ÄVEN: 10 miljöhöjdare: Så bekämpas klimatförändringarna bäst på hemmaplan

Det nya styret i staden planerar också att avyttra 9 miljarder dollar i investeringar i pensionsfonder som bland annat satsar på fossila bränslen som olja, kol och naturgas för att istället bygga mer cykelbanor, subventionera elcyklar och reducera den totala fordonstrafiken med 20 procent innan år 2019 och 30 procent innan år 2030. ”Det kommer fortfarande finnas människor som kör bilar där år 2030, men vi måste ha noll koldioxidutsläpp”, säger Lan Marie Nguyen Berg, som är medlem i  Miljøpartiet De Grønne, till the Guardian.

Klimathöjdarna är överförtjusta efter beskedet och Arild Hemstad från Future in Our Hands kallar det för ett ”modigt steg”, medan den europeiske teamledaren för 350.org, Nicolò Wojemoda, menar att ”Oslo statuerar ett exempel för andra städer i världen” och poängterar att starka kampanjer i städer som London, Berlin, Amsterdam och Stockholm gör att frågan håller på att förflyttas till en ”större scen”.

Så sent som i mars offentliggjorde Oslo att man förbjuder alla investeringar i kol, medan Stortinget (det norska parlamentet) i juni beslutade att Statens Pensjonsfund, en av de största i fonderna världen värd cirka 900 miljarder dollar, ska avyttra kolinvesteringar för 8 miljarder dollar.

Oslo ansluter sig, i och med beslutet och den övergripande planen, till en växande rörelse med 45 städer i världen som har bestämt sig för att förbjuda investeringar i kol-, olja- och gasbolag.

Lan Marie Nguyen Berg menar att fossila bränslen måste stanna kvar i marken för att undvika katastrofala klimatförändringar, men också att den norska ekonomin har fått sett avigsidorna med att vara beroende av att exportera fossila bränslen genom ökad arbetslöshet i takt med sjunkande oljepriser.

LÄS ÄVEN: 900 miljoner in för bolaget som vill att alla äter växtbaserade burgare

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST