Fotograf: Youtube

Har hennes glödheta startup något att dölja?

Elizabeth Holmes biotech-startup värderas till 74 miljarder kronor och kan enligt egen utsago revolutionera hälsovården. Men nu uppdagas en rad märkligheter i en granskning.

Elizabeths Holmes och hennes bioteknikbolag Theranos har haussats sedan presenterade sina produkter för två år sedan. Blodprovsbolaget värderades till 9 miljarder dollar, eller 74 miljarder kronor, och eftersom Holmes äger mer än hälften av det flög hon upp på Forbes lista över miljardärer, och utnämndes till världens yngsta kvinna som blivit miljardär av egen kraft.

Holmes, som hoppade av elituniversitet Stanford vid 19 års ålder, hävdar själv att bolagets nya metod för att ta blodprov innebär en revolution för hälsovården, eftersom de bland annat är betydligt snabbare än traditionella blodprov. Theranos skriver på sin hemsida att de erbjuder mer än 240 olika tester.

Men exakt hur bolagets teknik fungerar har ifrågasätts, eftersom Theranos inte precis har varit bjussiga med information och skyddat sig med att tekniken är patentskyddad. Och nu börjar frågetecknen hopa sig kring Theranos. Tidningen Wall Street Journal har i en ambitiös granskning hittat en rad märkvärdigheter.

Reportern John Carreyrou försökte gång på gång få svar på hur tekniken fungerade, men mötte motstånd från företagets advokater. Tidningen Vox skriver att detta visar på hur extremt paranoida Theranos är - och att det väcker ännu fler frågor kring bolagets tester och Holmes påståenden om hälsovårdsrevolution.

Det verkar bland annat som att bolagets flaggskeppsprodukt, som ska utföra snabba test med hög kvalitet, knappt används. Istället används äldre teknik från andra företag. Dessutom har Carreyrou talat med tidigare anställda och doktorer som ifrågasätter hur pass väl flaggskeppsprodukten överhuvudtaget fungerar.


Vidare uppdagas en rad märkligheter såsom att en tidigare anställd begick självmord, och att Carreyrou efter att ha talat med dennes änka fick motta ett stämningshot av Theranos. Enligt Wall Street Journal ändrades även informationen på Theranos hemsida medan granskningen pågick, just de delar som Carreryou vid tillfället undersökte.

Wall Street Journal menar att Holmes under fem månaders tid avböjde att intervjuas av Carreyrou. Theranos slår på sin hemsida tillbaka mot anklagelserna och menar att de är grundlösa och inte vetenskapligt grundade.

Bolaget menar att de följer alla federala lagar i USA och inte har överdrivit sina produkter.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST