Fotograf: Pax Engström Nyström

E-Prize 2015: De är bäst i Sverige på energieffektivisering

I dag delas E-Prize 2015 ut till tre bolag som tagit energieffektivisering till nästa nivå. Priset delas ut av Veckans Affärer och Eon.

E-Prize 2015: Små och medelstora bolag
Vinnare: Gränsfors Bruk
Motivering: Med miljö- och resurshänsyn som en del av värdegrunden har man med enkla medel lyckats minska energiförbrukningen per tillverkad enhet med över 80 procent.
Vd: Thomas Ericsson.

Bruket som tillverkar yxor har lyckats slakta sin energiförbrukning. "Vi har minskat vårt behov från 1,35 liter olja per yxa till 0,3 liter", berättar Thomas Ericsson.


E-Prize 2015: Stora bolag

Vinnare: Volvo Cars
Motivering: Med en drivande eldsjäl som tar ett helhetsgrepp och som dessutom vågar ifrågasätta en rad heliga kor går det att med små medel åstadkomma stora besparingar.
Energi- & miljöchef: Mihkel Laks.

Ekonomerna är lika nöjda som miljöexpeterna med Volvo Cars energieffektivisering som minskat kostnaderna med 300 miljoner kronor.


E-Prize 2015: Fastighet och offentlig sektor

Vinnare: AMF Fastigheter
Motivering: Med tydlig målstyrning har energireduktionsmålen uppnåtts med råge samtidigt samtidig som man ökat fastighetsvärdet med en halv miljard kronor.
Hållbarhetschef: Michael Eskils.

AMF Fastigheter har minskat koldioxidutsläppen med nästan 60 procent samtidigt som energikostnaden minskat med 87 miljoner kronor under perioden 2009–2014.


FÖRRA ÅRETS VINNARE: De vann E-Prize 2014

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST