Fotograf: Steffen Schmidt/TT

Rollén tar steget in i aktien - som rusar 80 procent

Fingerprint-konkurrenten Next gör en riktad emission till Melker Schörling och Ola Rollén - då tokrusar aktien.

Det norska biometribolaget Next, sektorkollega till Fingerprint Cards, rusade 38 procent på Oslobörsen i fredagens öppningshandel.

På morgonen meddelade bolaget att det gör en riktad emission om 2 miljoner nya aktier till kursen 60 kronor. Emissionen görs till Greenbridge Partners, ett investeringsbolag som är grundat av Melker Schörling och Hexagons vd Ola Rollén.

Ola Rollén är sedan tidigare stor ägare i Fingerprint Cards.

Vid 9.10-tiden handlades Next till 67 norska kronor, över emissionskursen och en rejäl uppgång jämfört med torsdagens stängningskurs i aktien på 48:50 norska kronor.

Strax efter klockan 15 på eftermiddagen handlades Next till kursen 88,75. Det är en ökning med 83,5 procent jämfört med stängningskursen på torsdagen.

VECKANS AKTIE: Trotjänaren har gått som tåget - men nu är det hög tid att sälja

Ola Rolléns och Melker Schörlings investeringsbolag Greenbridge kommer att äga nästan 13 procent av Next när den riktade emissionen och den sammanhörande affären är avslutad.

Greenbridge köper 2 miljoner nya aktier i Next i den riktade emissionen varav 333.333 kommer att säljas vidare till Nexts huvudägare och grundare Ngoc Minh Dinh.

I samband med emissionen har Next och Ngoc Minh Dinh kommit överens om den royalty, som ger Ngoc Minh Dinh rätt till 5 procent av bolagets bruttomarginal, kommer att upphöra. Next kommer att betala en engångsersättning om 9,5 miljoner kronor till Ngoc Minh Dinh för detta.

INTERVJU MED ROLLÉN: Vd innan 30, tokhyllad vid 40, ägare vid 50

Hexagons vd Ola Rollén har kvar sitt personliga innehav i Fingerprint Cards och han tror att bolaget står inför en ljus framtid.

Det säger Ola Rollén till Nyhetsbyrån Direkt apropå att hans och Melker Schörlings investeringsbolag Greenbridge köpt aktier i den norska biometrikollegan Next för cirka 100 miljoner norska kronor. 

"Vi har ägnat drygt 2 år åt att titta på den här branschen. Vi har fyra bolag verksamma inom det här i Skandinavien (FPC, Precise, Next och Idex; red:s anmärkning). Vår bedömning är att Fingerprint och Next kan bli riktigt stora. Det är två fantastiska bolag", säger Ola Rollén.

Det är sedan tidigare känt att Ola Rollén äger någonstans mellan 1 och 1,5 miljoner B-aktier i Fingerprint Cards.

Du har alltså kvar dina aktier i Fingerprint Cards?
"Absolut. Fingerprint är världsledande inom elektroniska produkter såsom smartphones och tablets - jag tror att bolaget kommer att ha en fantastisk framtid", svarar Ola Rollén.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.