Fotograf: Greenpeace

Greenpeace: Vi vill köpa Vattenfalls brunkol

"Vi vet inte vad Vattenfall ställer för krav på köpare. Vi vet att att de inte ställer några som helst miljökrav i alla fall."

Under morgonen meddelade Greenpeace Nordic att de vill köpa Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland. Målet är att få stopp på gruvdriften. "Vi har länge arbetat för att brunkolen ska stanna i marken. Vattenfall vill inte öppna nya gruvor så vi tycker att Vattenfall är en ganska bra ägare i dagsläget men om man säljer så är sannolikt att en ny ägare ska göra det", säger Annika Jacobsson, chef för Greenpeace Nordic, till Svd.

Enligt Jacobsson kan organisationen inte bara "sitta och se på" när brunkolen säljs vidare till en köpare som drar igång verksamheten igen och därför har man sedan en tid tillbaka funderat på hur man kan förhindra att kolkraftverken drivs vidare. Nu vill man alltså lösa detta genom att själva köpa verksamheten och sen lägga ner den.

LÄS ÄVEN: 9 jättebolag följer IKEA:s exempel - lovar att köra 100 procent förnyelsebar energi

"Om regeringen inte kan ta det ansvaret så får vi se vad vi kan göra för att säkerställa att kolen ska stanna i marken", säger Jacobsson.

Det är ännu inte klart hur ett sådant köp skulle finansieras. "Vi tittar på det, samtidigt som vi behöver mer information och ett klartecken från Vattenfall", säger Jacobsson till Svd. "Vi vet inte vad Vattenfall ställer för krav på köpare. Vi vet att att de inte ställer några som helst miljökrav i alla fall."

Jacobsson understryker i intervjun att Greenpeace är seriösa med sin anmälan och att man verkligen vill förvärva brunkolverken.

LÄS ÄVEN: Rapport: Europas kolförbränning kostar 750 miljarder i vårdkostnader om året

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST