Vad svenska storbanker kan lära av startups

En färsk rapport hävdar att storbankerna kommer förlora två tredjedelar av sina vinster till digitala bolag. Samarbete är vägen ut för storbankerna, menar en av Amazons Norden-chefer.

Den senaste tiden har den finansiella sektorn börjat återuppfinna sig själv. Banker och andra finansiella organisationer söker nya, bättre sätt att tjäna sina kunder för att hänga med de nya aktörerna på marknaden – fintech startups. Födda i molnet, med ett nytt fördjupat och innovativt sätt att se på kundupplevelse, utan att vara tyngda av existerande gammal, komplex och dyr infrastruktur revolutionerar de finansmarknaden.

Tjänsteutvecklingen inom startups sker på en bråkdel av den tid och kostnad som de etablerade institutionerna spenderar. På samma sätt som molnfödda företag, som Airbnb och Uber, har varit en disruptiv kraft på sina marknader ser vi spännande nystartade företag inom finans utmana gamla konventioner.

LÄS ÄVEN: Appen som placerar dina småpengar - och vill göra alla till investerare

Disruptiva fintechföretag
Ett bra exempel på detta är kreditprövning - en marknad som dominerats av en kärna av kreditbyråer som levererar prövningar som bankerna baserar lånebeslut på. Den initiala investering som krävts av utmanare inom denna bransch har varit förlamande och nästan omöjligt att göra. Det vill säga, fram tills nu.

Aire är en Londonbaserad startup som ger tillgång till finansiella produkter genom att erbjuda en alternativ kredit för personer som klassificerats felaktigt på grund av att de inte har någon kredithistoria.

Aire har utvecklat en algoritm som använder djupare datadriven analys för att generera en värdering baserad på utbildningsbakgrund, yrkesmässig historia och kunskap om finansiella risker. Detta skiljer sig markant från befintliga kreditbyråer som tenderar att enbart vara baserat på återbetalningshistorik och föråldrade identitetskontroller.

En ny, ung och helt digital målgrupp har inget problem med att välja produkter och tjänster från nya innovativa spelare, som de för några år sedan rutinmässigt skulle valt de etablerade instituten för.

Banker blir innovativa
Det råder inga tvivel om att explosionen i fintech-innovation och de digitala jättarnas hunger för nya marknader har förändrat spelplanen för finansiella tjänster. Detta har tvingat de etablerade företagen att agera för att bli mer innovativa.

Ett bra exempel på detta är Bank Hapoalim, Israels största bank, som har börjat köra hackathons i syfte att utveckla nya finansiella applikationer som hjälper dem att bättre förstå sina kunder för att förbättra kundupplevelsen. I Storbritannien har Barclays startat Barclays Accelerator tillsammans med seed funding-organisationen Techstars.

LÄS ÄVEN: Klarna satsar på att bli bank - vill åt storbankernas megavinster

Säkrare i molnet
Samtidigt har gamla fördomen om att molntjänster inte är tillräckligt säkra för den finansiella sektorn avfärdats för länge sedan. Molnaktörerna har idag de högsta nivåerna av säkerhet, integritet och kontroll – och investerar långt mer i säkerhet än vad någon bank har råd att göra. I Nederländerna har De Nederlandsche Bank accepterat molnet för alla aspekter av finansiella transaktioner, och där valde också banken Robeco Direct leverantören Ohpens lösning "Bank in the cloud".

För att inte bli förlegade har de etablerade finansiella institutionerna tvingats inse att de behöver samarbeta med, och dra nytta av, kreativiteten inom den molnfödda startup-communityn.

För de finansiella institutioner som lyckas med detta väntar spännande tider med innovativa tjänster och erbjudanden som matchar förväntningarna av en ny generationer kunder. För de som lever kvar i tron att allt kommer vara som förr väntar en lång och kall digital vinter.

Martin Elwin
Chef för lösningsarkitekter
Amazon Web Services, Norden

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.