Bild från American Apparels hemsida. Klädjätten har fått mycket kritik för det bildspråk man använder. Fotograf: American Apparel

Hatad klädjätte ansöker om konkurs

Klädkedjan är en av världens mest hatade och nu syns det även i resultatet. Under morgonen ansökte man om konkurs.

Under morgonen valde den skandalomsusade klädjätten American Apparel att ansöka om konkurs. Kedjan uppger själva att de redan kommit överens med 95 procent av sina långivare om en plan kring att rekonstruera bolaget. "Rekonstruktionen kommer tillåta American Apparel att bli ett starkare bolag", säger klädbolagets nya vd Paula Schneider till Reuters.

LÄS ÄVEN: American Apparels reklambilder blir bannlysta - de sexualiserar barn

Tidigare under hösten skrev VA.se så här om American Apparels ansträngda finansiella läge: "Under årets andra kvartal föll försäljningen med 17,2 procent och landade på 134,4 miljoner dollar för kedjan. I rapporten skriver man att man väntar sig att försäljningen försätter falla under de kommande 12 månaderna. Bruttovinsten föll också 25,3 procent under kvartalet och totalt gick man back 19,4 miljoner dollar."

Bolaget har anklagats upprepade gånger för sexism, sexualisering av barn och övergrepp på anlitade modeller. När tidigare vd:n Dov Charney fick gå efter alla skandaler väntade sig många att American Apparel skulle vända, men hatet mot kedjan fortsatte växa och nu är konkursen ett faktum.

ÄNNU EN KONKURS: Quiksilvers marknadsvärde har tappat 80 procent i år - nu ansöker man om konkurs

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST