Fotograf: Peeple/Press

Appen där andra kan recensera dig - vare sig du vill eller inte

Det var väl bara en tidsfråga tills den skulle dyka upp. Här är den miljonvärderade appen som låter dig recensera dina medmänniskor och sätta betyg från 1 -5.

Det finns massvis med appar där man sätter betyg på allt från filmer till lärare. På Tripadvisor och Yelp kan man recensera restauranger, aktiviteter och turistguider. Nu tar en ny app det hela till sin spets. Med appen Peeple ska du kunna recensera dina medmänniskor och sätta ett betyg på en skala från 1 till 5.

Appen som beskrivs som ett sorts Yelp för människor kommer att lanseras i november, enligt Washington Post. Bolaget värderas till knappt 64 miljoner kronor enligt samma tidning.

På appen kommer det gå att skriva recensioner och betygsätta sina vänner, ex-partners, kollegor, ja vem som helst egentligen, på en skala från ett till fem. Det kommer inte att gå att ta bort dåliga recensioner, men det kommer att gå att rapportera innehåll som bedöms som olämpligt.

"Folk gör massor av efterforskningar när de köper en bil och andra sorters beslut. Varför inte göra samma sorts efterforskningar kring andra aspekter av ditt liv?", säger Julia Cordray, en av Peeples grundare, till Washington Post.

För att recensera någon behöver man vara 21 år och ha ett Facebook-konto. Den som recenserar någon behöver ha dennas telefonnummer. Recensionerna måste också skrivas under med ens riktiga namn.

Om man inte har registrerat sig på sajten visas bara positiva recensioner på ens profil.

"Som två empatiska, kvinnliga entreprenörer inom tech, vill vi sprida kärlek och positivitet", säger Cordray till Washington Post.

Men appen har givetvis stött på kritik. Washington Post noterar det fundamentalt felaktiga med att betygsätta en person med ett numeriskt värde. Tidningens recension av appen: Inkräktande, objektifierande och reducerande.

Washington Post noterar även att andra, liknande tjäntser, exempelvis Yelp, har problem med att främst de som känner starkt för ämnet recenserar. Alltså de som antingen hatar eller älskar något.

Om Peeple blir en succé eller inte återstår att se. På appens Facebook-sida strömmar de negativa recensionerna in - av själva appen.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.