Wallenberg-bolag tar 60000 kronor för att inhysa en flykting

Wallenbergägt bolag tar 60 000 kronor i månaden för en lägenhet för en flykting, svensk tar över vd-posten på Ralph Lauren och Fingerprints sensor i Googles nya telefoner.

60 000 KRONOR FÖR EN LÄGENHET
Kommunernas jakt efter lägenheter för ensamkommande flyktingbarn gör att de placerar flyktingarna på boenden som går långt över budgeten. Något som olika aktörer drar nytta av, skriver SvD.

Wallenbergägda Aleris tar 60.000 kronor i månaden för en enkel lägenhet för att inhysa en flykting. Inte rimligt enligt en enhetschef på kommunen.

"Det är inte riktigt rimligt att det kostar 60 000 om hyran på lägenheten är 5 000. Vad är det som kostar så mycket kan man undra", säger Veronica Tindvall, enhetschef på enheten ensamkommande unga i Göteborgs kommun till SvD.

Isabel Andersson, verksamhetschef för Aleris boenden för ensamkommande flyktingbarn, tycker däremot att priset är rimligt.

"Alla omkostnader ingår, som boende, mat, kläder, fritid, att hitta en eventuell praktikplats för den som inte går i skolan samt coachens arbetstid med den unge. Inklusive telefonberedskap dygnet runt", förklarar hon.

Bland övriga på prislistan för utslussningslägenheter i Göteborg finns Steget Vidare (88.500 kr/månad, 2.950 kr/dygn), Individia (68.850 kr/månad, 2.295 kr/dygn) och Positivum (53. 700 kr/månad, 1.790 kr/dygn).

Vi måste gå med vinst säger Investorchefen Johan Forsell. (SvD)

LÄNGRE INTERVJU MED FORSELL: "Han ska föryngra Wallenbergarnas maktbolag"

SNITTRÄNTOR
Konkurrensverket och Finansinspektionen har hamnat på kollisionskurs om snitträntorna på bolån. Konkurrensverket ser tecken på sämre konkurrens, men Finansinspektionen håller inte med. (SvD)

SVENSK TAR ÖVER RALPH LAUREN
Ralph Lauren avser att efter nära 50 år på posten som vd ta ett steg tillbaka från bolaget som bär hans namn. Han kommer dock att sitta kvar som ordförande för bolaget.

Hans plats tas över av svensken Stefan Larsson som i dagsläget är chef för en av kedjorna inom GAP, uppger AP. Larsson har lett kedjan Old Navy och fått den till att bli en av de bättre presterande kedjorna i GAP-portföljen.

Larsson har varit på GAP i tre år och innan det arbetade han på Hennes & Mauritz i tre år.

Nyheten kom att bidra till att aktiekursen steg i efterhandeln, den är dock fortfarande ned mer än 40 procent sedan årsskiftet.

FASTIGHETSKUNGAR
Swedbanks finanschef Göran Bronner och storföretagschefen Magnus Gagner-Geeber har byggt upp ett mindre fastighetsimperium. På ett år har de köpt fastigheter för över 75 miljoner kronor. (DI)

TWITTER BYGGER NY PRODUKT SOM KLARAR MER ÄN 140 TECKEN
Twitter håller på att bygga en produkt som kommer möjliggöra längre inlägg än vad tjänstens nuvarande gräns med 140 tecken, skriver Recode och hänvisar till källor med insyn i frågan.

För närvarande är det ännu oklart hur produkten kommer se ut, men möjligheten att publicera längre inlägg uppges komma att ingå i den nya tjänsten, sade personerna. Sedan tidigare är det möjligt för användare att tweeta textblock via tjänster som OneShot, men det handlar då enbart om bilder och alltså inga längre texter.

FINGERPRINTS SENSOR I GOOGLES TELEFONER
Fingerprints touchsensor FPC1025 ingår i Googles två nya smarta Nexus-telefoner som tillverkas av LG och Huawei.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Google offentliggjorde på tisdagen två Nexus smartphones, Nexus 5X som tillverkas av LG, och Nexus 6P som tillverkas av Huawei på ett event i San Fransisco.

Redan erhållna samt förväntade intäkter för 2015 som är hänförliga till försäljning av FPC1025 relaterat till dessa telefonmodeller är inkluderade i FPC:s kommunicerade försäljningsprognos om omkring 2,5 miljarder kronor för 2015.

De kunder vars bilar omfattas av problemen ska informeras under kommande veckor och månader, skriver Volkswagen i ett pressmeddelande, där bolaget försäkrar att fordonen är trafiksäkra.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST