Lilliane Bettencourt. Fotograf: Jacques Brinon/TT

Europas 11 rikaste dropouts - skippade skolan och blev miljardärer

Det är bra att studera, men många miljardärer har lyckats utan högre utbildning. Här är Europas 11 rikaste miljardärer som skippade plugget.

Många av världens miljardärer har visserligen läst vid prestigefulla skolor som Ivy League, men nära 35 procent av miljardärerna har aldrig ens gått på universitet. Business Insider har letat fram Europas 11 rikaste miljardärer som skippade en högre utbildning.

11. Sir Alan Sugar – 1,54 miljarder dollar.
68 år från Storbritannien. Blev rik på konsumentelektronik och grundade Amstrad, som gör Sky Digital-boxar. Hoppade av skolan som 14-åring och började som statistiker för utbildningsdepartementet innan han övergick till att sälja elektronik från en van. Sir Alan Sugar menar att universitet är "slöseri med tid".

10. John Caudwell – 2,7 miljarder dollar.
62 år och blev rik på telekom. Han var 15 år när han lämnade skolan och spenderade sin ungdom som försäljare av begagnade bilar. I samband med att mobiltelefoner blev kommersiellt tillgängliga startade han och hans bror ett företag och blev förmögna.

9. Ingvar Kamprad – 3,4 miljarder dollar.
89 år från Sverige. Grundade möbeljätten IKA och började med att sälja tändstickor som barn. Som 17-åring fick han en mindre peng till skolstudier, men valde i stället att satsa den pengen på att skapa IKEA.

8. Baron Albert Frère – 4,7 miljarder dollar.
Den 89-årige belgaren gjorde sin förmögenhet genom stålinvesteringar. Han hoppade av skolan som 17-åring efter att pappan dött och dedikerade sedan sitt liv till att driva familjens stålbolag. Han investerade i ett antal stålbolag som 30-åring och kontrollerade nästan hela stålindustrin i Belgien runt 1970.

7. Richard Branson – 5 miljarder dollar.
Den 64-årige britten har grundat Virgin. Han hoppade av skolan som 16-åring och startade ett livsstilsmagasin där han intervjuade högprofilerade musiker som Mick Jagger. Vid 20-års ålder öppnade han en postverksamhet, men en strejk slog ut hans bolag och tur var väl det eftersom han öppnade Virgin som 21-åring.

6. Laurence Graff – 5 miljarder dollar.
76-årig britt som blev rik på diamanter. Han hoppade av skolan som 14-åring och inledde karriären med att städa toaletter hos en juvelerare. Han ingick ett partnerskap med en annan lokal juvelerare och hjälpte till att reparera butiken innan den gick i konkurs. Han startade sedan egen verksamhet och ägde två juvelerarbutiker som 24-åring.

5. Sir Philip Green – 5,2 miljarder dollar.
63-årig britt som gjort sig en förmögenhet på mode. Han började på en judisk internatskola, men hoppade av som 15-åring efter att pappan gått bort. Han blev lärling hos en skoimportör och återvände aldrig till skolan, utan satte upp sin första verksamhet med ett lån på 20 000 pund för att importera kläder och sälja dessa billigt till återförsäljare i London.

4. Roman Abramovitj – 8,7 miljarder dollar.
Den 48-årige ryssen blev föräldralös och hoppade av skolan som 17-åring. Han inledde karriären med att sälja gummiankor och använde bröllopspresenten från sin första frus föräldrar på 2 000 rubel för att expandera verksamheten och sälja deoderanter och parfym.

3. Francois Pinault – 13,2 miljarder dollar.
78-årig fransmän som blev rik inom mode. Hoppade av skolan som 16-åring och lade flera år på att jobba med familjens företag - ett bolag som sålde virke. Han skapade sin egen firma vid 26 efter att ha lånat 100 000 franc. Han äger nu holdingbolaget för ett antal lyxvarumärken som Alexander McQueen, Saint Laurent och Stella McCartney.

2. Lilliane Bettencourt – 41 miljarder dollar.
Den 92-åriga fransyskan äger L´Oreal och hoppade av skolan som tonåring. Lilliane Bettencourt äger 33 procent av L´Oreal, men tappade kontrollen över sin förmögenhet efter att hon i en juridisk tvist med sina barn fått bedömningen att hennes mentala tillstånd inte är vad det borde vara.

1. Amencio Ortega – 69,5 miljarder dollar.
79-årig spanjor som har grundat Zara. Hoppade av skolan som 14-åring för att jobba som bud och grundade inte Zara förrän i 40-årsåldern. Han har fram tills dess arbetat inom textilindustrin – den första Zara-butiken öppnade 1975.

LÄS ÄVEN: Hela listan: Sveriges 147 miljardärer


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST