Fotograf: Eugene Hoshiko/TT

Rejäla börsfall i Asien efter svag data

De asiatiska börserna åkte på en rejäl smäll i natt. Konjunkturoron gav nedåttryck.

De asiatiska börserna noterades för rejäla nedgångar under tisdagsmorgonen med många råvarurelaterade aktier på nedsidan.

Vid klockan 07.50 hade det regionala indexet MSCI Asia Apex 50 sjunkit 2,3 procent, medan det råvarutunga australiensiska S&P/ASX200 noterades ned 3,8 procent, tyngd av stora nedgångar i flera gruvbolag. Bland andra föll jättarna BHP Billiton och Rio Tinto 6,4 respektive 4,7 procent.

Än svagare gick japanska Nikkei, som föll 4 procent. Indexet noteras nu på minus för året.

"Ekonomin försämras alltmer och det finns inga tecken på en botten i sikte. Råvarubolag får ta en hård smäll i och med inbromsningen, vilket syns av industristatistiken denna vecka. Utsikterna för aktiemarknaden ser inte så lovande ut nästa kvartal", sade Castor Pang, analyschef vid Core-Pacific Yamaichi Hong Kong, till Bloomberg News.

Nämnd data visade på torsdagen att vinsterna i kinesiska industriföretag minskat med 8,8 procent, vilket var den största nedgången sedan mätningarna inleddes i oktober 2011.

"Sen när man vaknar och ser säljtrycket i USA... Det är nog för att sätta i gång ytterligare press i Asien", sade Tim Condon, strateg vid ING, till Wall Street Journal. S&P 500 backade 2,5 procent under torsdagens handel.

Inom Tokyo-börsens Nikkei-index var Kobe Steel den aktie som tappade mest, efter torsdagens besked om att ståltillverkaren kapat sin prognos för helåret 2015/2016. Nettoresultatet väntas nu bli 25 miljarder yen - mindre än hälften av tidigare prognostiserade 60 miljarder yen. Aktien sjönk 11 procent.

På det kinesiska fastlandet var noterades Shanghaibörsen ned 2,0 procent medan Shenzhenindexet tappade 1,7 procent. PetroChina och Jiangxi Copper ledde nedgångar bland råvarubolagen, med tapp på 7 respektive 5 procent.

Långhelgen i fråga inleds på torsdag, den 1 oktober, då Kina firar nationaldag, och pågår till och med onsdagen den 7 oktober. Som en kompensation har börserna öppet på lördag den 10 oktober.

Marknadstemperatur klockan 08:00
==============================================================
             kl 7:00  kl 8:00 kl 12:35   Sedan
                             31/12
MSCI Asia Apex 50     -2,5%   -2,3%     -  -15,4%
Nikkei 225         -3,9%   -4,0%     -   -3,0%
Hongkong Hang Seng     -3,5%   -3,3%     -  -13,2%
Kinas Shanghai Comp    -1,8%   -2,0%     -   -6,1%
Kinas Shenzhen Comp    -1,4%   -1,5%     -  +20,9%
Taiwan Taiex       STÄNGT  STÄNGT     -  -12,6%
Sydkorea Kospi      STÄNGT  STÄNGT     -   +1,4%
Indien BSE Sensex 30    -1,1%   -0,1%     -   -7,0%
Singapore Straits     -1,5%   -1,3%     -  -18,1%
Australia S&P/ASX200    -2,9%   -3,8%     -   -9,1%

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.