Fotograf: Uber

Snart kan vem som helst köra Uber - ny samåkningsfunktion lanseras

“Bilpooler med endast ett knapptryck”. Så beskriver taxijätten Uber en tjänst man nu testar – UberCommute.

Det är egentligen inte så stor skillnad mellan Ubers tidigare bilpoolstjänst, UberPool, och den man nu testar, UberCommute. Den stora grejen är snarare att tjänsten handlar om att Uber har lyckats komma på ett smart sätt för att locka till sig ännu fler förare, enligt Techcrunch.

Det vill säga i stället för att behöva teckna sig som en förare som har körningar som sitt dagliga levebröd hoppas Uber att vanliga bilpendlare vill få chans att dela kostnaderna för sina dagliga resor till och från jobbet – helt enkelt genom att göra just sin bil tillgänglig via Ubers plattform. 

I praktiken betyder det alltså att vem som helst ska kunna köra via Uber.

”Över tid hoppas vi att UberCommute ska leda till att fler människor kan använda bilpooler och hjälpa till att sänka kostnaden för alla, vilket också minskar trafikstockningar”, meddelade Uber angående sin satsning.

LÄS ÄVEN: Morddömd förare klarade Ubers bakgrundskontroll

UberPool gör det möjligt att låta två eller fler passagerare dela på notan om man ändå ska till samma destination och rent praktiskt går det till ungefär som vanligt när det gäller UberCommute. Det vill säga föraren loggar in i appen, skriver vart man ska och därefter dyker det upp förfrågningar från passagerare som ska åt samma håll.   Sedan är det upp till föraren att acceptera körningen eller ej.

Uber är dock inte ensamt om att satsa på bilpooler precis. Det franska företaget BlaBlaCar erbjuder bilpooler för längre distanser och är idag verksamt i 17 länder, framförallt i Europa. 

Amerikanska Zimride stängde dock ned en liknande tjänst i januari, medan Rocket Internet-stödda Tripda erbjuder bilpooler för längre distanser i Europa och expanderade även till USA vid slutet av 2014.

Först ut att testa den nya Uber-tjänsten är den kinesiska staden Chengdu. Kina verkar ha blivit Ubers nya försöks kanin, i januari i år började man testa  logistiktjänsten UberCargo i Hong Kong.

LÄS ÄVEN: Att pendla är att jobba - och ska ge lön

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST