Sverige får också ett Airbnb för flyktingar

Svenska satsningen vill samarbeta med Migrationsverket för att se till att flyktingar snabbare får tak över huvudet. 

"Som många andra svenskar ville jag göra något för att bidra när så många människor befinner sig på flykt i världen. Visionen med Zamarit, är att på ett enkelt sätt hitta tak över huvudet till dem behöver det. Och samtidigt bidra till integration på riktigt", berättar Michael Matèrn som ligger bakom den nya sajten Zamarit.se.

I går skrev vi på VA.se om Entreprenörernas svar på flyktingkrisen: Airbnb för flyktingar, ett initiativ i Nederländerna där privatpersoner och företag kan annonsera om att låta flyktingar tillfälligt bo hos dem. Nu kommer initiativet även till Sverige. Matèrns sajt Zamarit ska förmedla sovplatser till de flyktingar som nu anländer till Sverige - helt gratis.


För att göra detta vill man samarbeta med Migrationsverket. "Vi arbetar nu för att Migrationsverket ska kunna hantera alla de frivilliga som vi hoppas ska anmäla sig. Tanken är att Zamarit ska ge både den lilla uthyraren och Migrationsverket den grundläggande tryggheten som behövs genom att alla avtal tecknas genom Zamarit som därmed hanterar nödvändig administration, försäkringar och hyresutbetalningar", säger Matèrn.

Sajten är öppen för föranmälningar redan nu. När allt är klart med Migrationsverket så konverteras alla föranmälningar till riktiga intresseanmälningar. "Förhoppningsvis sker det inom en snar framtid", säger Matèrn.

Hur kommer processen se ut?
"Inledningsvis 'paketerar' Zamarit alla individuella boenden som anmäls i grupper om minst 50 stycken och tecknar avtal med Migrationsverket som genom Zamarit får en administrativt enkel part att ingå avtal med. På så sätt hoppas vi så snabbt som möjligt kunna erbjuda fler boenden till behövande på ett sätt som det svenska asylsystemet kan hantera utan ändringar av befintliga regelverk."

I framtiden vill man dock gå längre än så. "Visionen är att Zamarit ska visa vägen för en förenkling av det svenska asylsystemet, ett Asyl 2.0. När det sker kommer Zamarit att utvecklas till en mobil airbnb-lösning som kopplar ihop flyktingar med individuella boenden. En lösning som jag är övertygad om skulle vara smidigare för flyktingarna och smidigare för Migrationsverket."

Hur finansierar ni satsningen?
"Projektet finansieras ideellt av mig själv i dag, så givetvis är all hjälp välkommen. För att realisera visionen om Zamarit och Asyl 2.0 kommer det dock behövas större finansiella muskler."

LÄS ÄVEN: Yoghurtmiljardär anställer hundratals flyktingar - och vill att fler företag hjälper till

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST