Fotograf: Stocksnap

Analytikern: Ögon är lika bra som fingeravtryck

Ögonfotografering är lika bra som fingeravtryck, och i vissa avseenden överlägset. Det menar analytikern Per Lindberg som gjort sig känd för att ifrågasätta svenska Fingerprint Cards.

Identifiering med hjälp av ögonfotografering kan fungera väl så bra som fingeravtryck, och ur vissa aspekter är det överlägset: det är lika smidigt, men säkrare och billigare.

Det påpekas i en dagsfärsk researchkommentar signerad Per Lindberg, telekomanalytiker på ABG.

"Fingeravtryck är inte nödvändigtvis den bästa biometriska metoden för betalkort, entrélösningar, smartphones, surfplattor etcetera. Flera alternativ som samtliga baseras på vad människor är snarare än vad de vet (lösenord, koder, namn) eller har (kort, apparater) utvecklas nu aktivt", skriver ABG-analytikern.

Ögonigenkänning nämns som ett av de områden där störst framsteg just nu görs, eftersom ögonen är lika unika för individer "som fingeravtryck (påstås vara)".

Bland fördelarna finns även att ögonmönster är svårare att replikera än fingeravtryck och därför mer säkra. Vidare kan de innehålla information om personens sinnesstämning eller om han/hon är drogpåverkad - och framför allt krävs inte någon dyr hårdvara, eftersom tekniken bygger på att använda existerande kameror och mjukvarualgoritmer.

Som exempel på företag verksamt inom nischen nämner ABG EyeVerify, vars algoritm bygger på att känna igen blodådrorna i ögonvitan (och alltså inte irismönstret). Under de senaste månaderna har bolaget aviserat avtal med Wells Fargo, NCR, ZTE, Vivo, TCL (en kinesisk telefontillverkningspartner till Alcatel) och Vodafone Turkey.

Per Lindberg har gjort sig känd för att ifrågasätta det svenska biometribolaget Fingerprint Cards möjligheter att nå långsiktig lönsamhet, men i tisdagens researchkommentar nämns inte bolaget.

Jörgen Lantto, vd på Fingerprint Cards, avfärdar risken för att ögonigenkänning skulle ta över fingeravtryckstekniken - snarare lyfter han fram teknikens kompletterande potential.

"Alternativa biometrimetoder kan kanske komma att komplettera fingeravtryck om man vill ha ännu högre säkerhet, men inte ersätta tekniken", säger han till Nyhetsbyrån Direkt och uppger att han känner till det av Per Lindberg nämnda företaget EyeVerify.

"Telefonleverantörer vill i regel utvärdera all möjlig teknologi, men att detta skulle få starkt genomslag och förhindra vår tillväxt ser vi inte alls", fortsätter han och nämner att Fingerprint Cards talar med telefonleverantörerna varje dag och inte ser några tendenser till avmattning av deras efterfrågan på fingeravtryckssensorer.

Nästa version av Googles operativsystem för mobiler, Android, har stöd för fingeravtryck men inte för några andra biometriska metoder, nämner han också.

Hittills i år har telefontillverkare enligt Jörgen Lantto lanserat 30 telefoner med sensorer från Fingerprint Cards inbyggda. Antalet kunder som hittills lanserat telefoner uppgår i dagsläget till 19, och flera nya är på väg.

"Ingen av alla dem kommer till oss och säger att de överväger att ersätta fingeravtryckstekniken med andra biometriska metoder", säger han.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.