Fotograf: Stocksnap

Nya kravet: Restaurangerna måste varna när rätten innehåller mycket salt

Att äta för mycket salt ökar risken för både hjärtattacker och stroke. Nu måste restauranger i New York varna sina kunder när de använt mycket av kryddan.

New York City Board of Health har enhälligt beslutat att man ska kräva att restaurangkedjor i staden varnar gästerna när saltmängden i maten överstiger 2 300 milligram. I runda slängar betyder det att var tionde rätt på menyn ska få en saltkarssymbol bredvid sig.

Beslutet gäller inte alla restauranger, utan endast kedjor med minst 15 restauranger i USA – den typen av kedjor står för en tredjedel av alla restaurangbesök i New York idag, enligt Fortune.

LÄS ÄVEN: För mycket socker är skadligt - och otroligt lönsamt

Experterna är rörande överens om att amerikaner konsumerar alldeles för mycket natrium, vilket ökar risken för högt blodtryck, hjärtattack och stroke.

Det senaste beskedet från New Yorks Board of Health är bara ett i raden av hälsobeslut som myndigheten på senare tid försökt få igenom. Styrelsen har tidigare både försökt förbjuda transfetter och begränsa storleken på söta drycker.

New York är först ut med ett beslut kring salt, men Fortune uppger att många restauranger bara är rädda för att nya regler ska följa så fort man har följt riktlinjerna kring natrium.

Branschorganisationen Salt Institutes ordförande, Lori Roman, är inte överförtjust över beskedet precis. ”Det här är bara ytterligare ett exempel på regeringspolicyn som bygger på föråldrade och inkorrekta riktlinjer för natrium.”, säger hon till Fortune.

LÄS ÄVEN: Här blir det olagligt att sälja läsk utan att varna för hälsoriskerna

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.