Fotograf: Kickstarter

Han ville ha 170 000 för sin jacka - drog in 75 miljoner

Hiral Sanghavis smarta jacka har gjort dundersuccé på Kickstarter och slagit ett insamlingsrekord.

Hiral Sanghavi, 29, efterfrågade 20 000 dollar, eller motsvarande 170 000 kronor, på Kickstarter för att finansiera sin smart jacka. Det målet nådde han på fem timmar - sedan susade insamlingen vidare och landade på 9 miljoner dollar, eller drygt 75 miljoner kronor.

Jackan marknadsförs som en resejacka som ska göra det enklare att resa och kan beskrivas som en sorts motsvarighet till den schweiziska armékniven. Den har femton olika egenskaper, såsom en nackkudde som blåser upp på några sekunder, inbyggda handskar i ärmarna och en isolerad ficka med mugghållare. 

Insamlingen blev den fjärde mest framgångsrika på Kickstarter någonsin, och den mest framgångsrika insamlingskampanjen för kläder.

Sanghavi fick idén till jackan eftersom han ofta reser mellan San Francisco, där hans fru arbetar, och Chicago, där han studerar. Hans fru föreslog en jacka med en inbyggd kudde. "Det är en lång flight och jag glömde att ta med min kudde och fick köpa en ny på flygplatsen", säger han.

"Jag visste att vi hade en bra idé och att vi kanske skulle få en miljon eller två, men aldrig nio miljoner", säger Sanghavi.45 000 personer backade kampanjen och beställde 70 000 jackor. Jackorna kostar mellan 89 och 120 dollar.

Han hoppas att jackorna kan säljas hos återförsäljare under 2016.

LÄS ÄVEN: Veckans företag: "Fel system kostar svenska företag miljoner" (Sponsrat)

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.