ANNONS
Fotograf: Stocksnap

"Fel system kostar svenska företag stora summor"

E-handelsbranschen som omsätter över 40 miljarder kronor uppmanas att tänka nytt: "De som inte hänger med kommer tappa mark – det handlar om att vinna eller försvinna".

Den här veckan fokuserar Veckans Företag på det ökade behovet av att kombinera fysiska butiker med e-handel – ett fenomen som blir allt viktigare i en bransch som förra året omsatte 42,9 miljarder kronor.

Vi har pratat med Lennart Söderberg, vd på Perfect It, som hävdar att hans produkt kan hjälpa svenska bolag att spara miljoner.

"De som inte hänger med på tåget kommer tappa mark – det handlar om vinna eller försvinna i en bransch med hårdare konkurrens än någonsin", säger han.

Hej Lennart! Du har 30 sekunder på dig att presentera din produkt. Hur beskriver du den?
"För fem år sedan skapade vi Bex Online. Det är ett molnbaserat affärs- och retail-system som gör det enklare för företag att kombinera e-handel med fysiska butiker och tvärt om. Det är även en bra lösning för grossister som vill nå slutkunder direkt på nätet i olika kanaler. Systemet är anpassat efter det ökade behovet av kontroller i realtid mellan olika handelsplatser som webshop, kassor, B2B och backoffice. Vi använder gemensamma grundregister för kunder, artiklar, konton, värdebevis, kampanjer vilket underlättar både underhåll, uppföljning och samordning.

Allt fler företag satsar på att kombinera e-handel med fysiska butiker och tvärtom. Varför?
"Dels är det viktigt för e-handelsföretag att kunna visa upp sina produkter i fysiska butiker. Samtidigt vill de som driver en vanlig butik erbjuda varor på nätet och vi ser även att grossister har allt större behov av att nå sina slutkunder. Många är i stort behov av att nå en bredare kundgrupp för att i slutändan öka sin försäljning. De som inte hänger med på tåget kommer tappa mark – det handlar om vinna eller försvinna i en bransch med hårdare konkurrens än någonsin."

Ni hävdar att en avgörande faktor för dessa företag är att ha ett fungerande och effektivt affärssystem. Varför?
"Det är A och O om man ska kunna samordna lager, kunderbjudanden, inköp och prissättningar. Det handlar både om att öka effektiviteten och försäljningen. Alla olika handelsplatser måste fungera ihop, det går inte att använda olika system separat. Så länge du har en liten verksamhet går det att hantera, men när man växer blir det problem. Många kommer till en punkt då de inser att de måste byta system, det har vi på Perfect IT sett många exempel på."

Perfect IT har på bara fem år fått Bex Online att bli ett självklart val för många stora aktörer på marknaden. Vad är det som har gjort att ni nått ut till så många?
"Bex Online är byggt för att klara kombinationen av försäljning redan från dag ett. Våra konkurrenters system är 15, 20 eller 30 år gamla och inte gjorda för sådana här verksamheter. En del stora företag kan bygga anpassningar men det blir väldigt dyrt. Jag tror det är därför vi har blivit det självklara valet för många."

Hur många konkurrenter finns det till Bex Online i dag? Och är er lösning unik?
"Det finns vissa som har delar av vårt system, men ingen som kan hantera allt. Vi är dessutom ensamma om att ha en sådan kostnadseffektiv lösning."

Hur mycket pengar kan man spara som företag på att välja rätt affärssystem?
"Du sparar miljoner i investering och då pratar jag bara om systemkostnaden. Allt är ju klart från dag ett. Sedan är ju systemet väldigt effektivt vilket gör att du även kan sänka personal – och utbildningskostnaden."

Många företag kan uppleva processen att byta affärssystem som krångligt. Stämmer det?
"
Inte när det gäller vårt affärssystem. Vi har hjälpt stora företag att göra ett byte på under en månad – både e-handel, butiker och lagersystem. Så speciellt krångligt är det inte. Att lära sig Bex Online tar dessutom en tiondel av tiden jämfört med traditionella affärssystem."

E-handeln växer lavinartat och omsatte 42,9 miljarder kronor 2014. Hur ser framtiden ut? Vilka överlever och mycket kommer branschen växa?
"Det är ju fortfarande förhållandevis lite produkter som säljs på nätet, så visst kommer branschen växa. Att allt fler kombinerar fysiska butiker med e-handel tror jag även gör att fler känner sig tryggare med att handla online. Sedan blir ju branschen allt mer internationell och fler svenska företag vill sälja sina produkter till hela världen. Många vill även kombinera fysiska butiker med försäljning på hemsidan utomlands, vilket gör att de som har ett system som kan hantera de olika ländernas krav kommer att ligga steget före."

Vilka utmaningar står företag som sysslar med e-handel för idag?
"Det viktigaste är att öka snabbheten och tillförlitligheten samt finnas representerad lokalt. Du måste kunna leverera det du säljer snabbt och leverera varan dit kunden vill ha den – både till jobbet och hemmet. I dag har vi kunder som kan erbjuda leverans samma dag och till och med inom en timme. Det tror jag vi kommer få se att allt fler satsar på. Även en lokal närvara med fysiska butiker blir allt viktigare för att kunderna skall kunna uppleva varorna och få personligen service i form av byten, rådfrågning, provning med mera. Det här ökar ju också behovet att ha kontroll på sitt lager och där har vi en lösning som många kommer att efterfråga."

PERFECT IT

Veckans Företag är en artikelserie som tar tempen på svenska entreprenörer och företagare. Innehållet sponsras av Perfect It.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST