Fotograf: Julio Cortez/TT

Morddömd förare klarade Ubers bakgrundskontroll

Taxitjänsten Uber har fått en stämningsansökan mot sig i USA där anklagelsen gäller att bolaget ska ha vilselett sina kunder om förarnas bakgrund.

En förare som har fällts för mord 1982 och spenderat 26 år av sitt liv i fängelse. Det är bara ett exempel på chaufförer med tvivelaktig bakgrund som Uber använder sig av. Allt enligt ett 62-sidigt dokument som är ett tillägg till en stämningsansökan som lämnades in till distriktsdomare i San Francisco och Los Angeles under december förra året, enligt CNN.

Anklagelsen gäller att Uber vilseleder kunderna om förarnas bakgrund och äventyrar därmed kundernas säkerhet. I dokumentet nämns 25 tillfällen där Uber ska ha misslyckats med sin bakgrundskontroll.

Förutom den fällda mördaren så har en förare dömts för "oanständiga handlingar" mot barn och ytterligare har blivit fällda för inbrott och identitetsstöld.

LÄS ÄVEN: Kritiken växer - ytterligare ett åtal mot Uber

Enligt stämningen använder Uber inte fingeravtryckstester, vilket gör att man inte kan försäkra sig om att de uppgifter som förarna lämnar verkligen är korrekta - exempelvis social security number - den amerikanska motsvarigheten till personnummer.

Ubers bakgrundstester täcker endast sju år bakåt i tiden samtidigt som Uber hela tiden har hävdat att deras bakgrundstester håller betydligt högre kvalitet än konkurrenternas – Uber har bland annat hävdat att deras tester "överträffar alla lokala eller nationella standarder" och även påstått att "sexförbrytare stängs av på livstid".

Här bör nämnas att många andra taxibolag använder fingeravtryckstester, vilket gör att man får möjlighet att kontrollera om en potentiell förare har ett kriminellt förflutet eller ej.

Ubers bristfälliga bakgrundstester innebär inte att man begår något brottsligt i ordets rätta bemärkelse, men kan liknas vad vi i Sverige kallar vilseledande marknadsföring, enligt CNN.

"Jag stödjer tekniska innovationer. Innovationer ger dock inte företagen en licens för att vilseleda kunderna om frågor som rör deras säkerhet.", säger distriktsåklaren George Gascón till CNN.

LÄS ÄVEN: Facebook sparkade praktikant som var lite för duktig

I juli gick Uber ut med information om sina säkerhetsprocesser och medgav att det fanns personer med att brottsligt förflutet, inklusive sexförbrytare, men hävdar samtidigt att båda systemen för att kontrollera förarnas bakgrund är "ofullkomliga" – alltså även fingeravtryckstexter.

Uber hävdar också att just deras system ger personer med ett kriminellt förflutet jobbmöjligheter och ser fram emot att "lösa frågan" med distriktsåklagarna, enligt CNN.

Det är dock inte första gången som Uber har fått en stämning på halsen för att inte skydda sina kunder – så sent som i januari stämdes företaget av en kvinna som hävdar att hon våldtagits av en förare i New Delhi.

Uber fick nyligen också böter på 7,3 miljoner dollar för att man inte håller sig till de regler som gäller i delstaten Kalifornien.

Det är dock en droppe i havet för Uber. Så sent som i mitten på maj värderades bolaget till 50 miljarder dollar.

SPARKAD: Bankpampen förlorar jobbet - efter Snapchat-bilder

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST