Fotograf: Wikimedia

Drickbar bok ska rädda liv - varje sida ger 100 liter rent vatten

Först läser du, sen river du ut sidorna och sen har du rent vatten i fyra år.

Projektet heter Water is Life och siktar in sig på de 358 miljoner människor i centrala Afrika som i dag inte har tillgång till rent vatten. För att både utbilda och hjälpa har forskare i Pittsburgh tagit fram en "drickbar bok". På sidorna kan du läsa mer om hur man håller vattenkällor rena och vilka typer av risker man bör undvika - och sen kan man riva ut sidorna och filtrera vatten genom dem. Vattnet man får ut är drickbart. I klippet ovan visas produkten upp. 

Enligt Teri Dankovich, som leder projektet, kan sidorna filtrera även det smutsigaste vatten du kan tänka dig. Än så länge har bokens sidor testats på 25 olika platser i Sydafrika, Ghana, Kenya, Haiti och Bangladesh. På alla platser har man lyckats eliminera över 99 procent av de skadliga bakterierna i vattnet. Dankovich berättar att man bland annat testat att filtrera vattnet från ett dike fyllt med sopor. "Även med väldigt förorenade vattenkällor som det kan vi skapa vatten som är lika rent som det vi har i kranen i USA", säger hon till American Chemical Society. 

LÄS ÄVEN: Han flydde från kriget och blev miljardär - nu ska han rädda världen

Varje sida i boken är tunn som ett kaffefilter och har täckts av silver- och kopparnanopartiklar. Boken innehåller instruktioner både på engelska och på det lokala språket. För att skapa en filtreringsstation river du ut en sida ur boken och placerar den i den plastform boken levereras i. Varje sida kan filtrera drygt 100 liter vatten och en bok räcker därför till att ge en person rent vatten i fyra år, menar forskarna.  

LÄS ÄVEN: "Dina kläder dödar oss"

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST