Fotograf: Stocksnap

Medborgarlön testas i holländska städer

En till stad ska delta i det holländska experimentet med medborgarlön. Och fler städer överväger att följa efter.

I somras fick ett kommande experiment med medborgarlön i den holländska staden Utrecht uppmärksamhet i internationell media. Experimentet kommer att gå ut på att staden samarbetar med ett lokalt universitet för att ge boende en "lön" som är tillräcklig för att täcka levnadsomkostnaderna, skriver Time. 

Samtidigt ska det testas hur medborgarlön fungerar i praktiken.

Förutom Utrecht tänker nu även Tilburg, en stad med 200 000 invånare, att delta i experimentet. Flera andra holländska städer överväger att följa efter, bland annat Groningen och Maastricht, skriver magasinet Quartz.

I experimentet i Utrecht kommer en grupp, som redan är bidragstagare, att få utbetalningar varje månad på 900-1300 euro per månad. Omkring 300 personer deltar, och undantas samtidigt från kraven på att söka jobb. Gruppen som får medborgarlönen jämförs med en kontrollgrupp som fortsätter tjäna pengar på konventionella sätt. Detta för att utvärdera huruvida de boende kommer ägna mer tid åt volontärarbete, studier eller andra nyttiga aktiviteter när de inte behöver oroa sig över sin försörjning. 

Medborgarlön har prövats tidigare, bland annat i städer i Indien och Kanada, skriver Quartz.

Det holländska experimentet har mött kritik. Kritikerna menar bland annat att experimentet är dyrt, orättvist och att det minskar incitamenten att söka jobb.

LÄS ÄVEN: Framtidsforskaren: "Skrota arbetstid helt"

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.