Fotograf: Tony Avelar/TT

Google-grundaren Sergey Brins resa från Sovjet till miljarderna

Sergey Brin startade Google tillsammans med Larry Page och är i dag god för 33 miljarder dollar. Men så var det inte alltid. Allt började i ett enkelt hem i forna Sovjetunionen.

 Sergey Brin tackar än idag sin far för att han tog med familjen till USA där han fick leva i demokrati och frihet. Allt började med att Sergey Brin föddes i Sovjetunionen sommaren 1973. Pappan, Michael Brin, drömde om att bli astrofysiker, men att han var jude satte käppar i hjulet och gjorde också att han fick svårt att hitta jobb som matematiker. Han fick bli ekonom i stället och skötte siffror för det sovjetiska propagandamaskineriet, skriver Business Insider som försökt samanfatta Sergey Brins bakgrund.

Michael Brin, hans fru Eugene och övriga familjen lyckades till slut fly från landet när Sergey Brin var sex år. Familjen bosatte sig i Maryland och föräldrarna skickade sonen till en Montessori-skola som lade stor vikt vid självständighet och att fostra kreativt tänkande – även hans medgrundare Larry Page gick i Montessori-skola liksom Amazon-grundaren Jeff Bezos.

Sergey Brin var duktig i skolan och tog en kandidatexamen i matematik och datorvetenskap vid universitetet i Maryland. Efter kandidaten sökte han sig vidare och hamnade på Stanfors, där han blev den amerikanska motsvarigheten till filosofie doktor. Och det var här, på Stanford, han träffade Larry Page.

Sergey Brins första möte med sin medgrundare skedde 1995 och de blev snabbt vänner. Inte minst på grund av ett gemensamt intresse - datorer och programmering.

Duon började samarbeta kring en sökmotor samma år som de först möttes som initialt kallades Backrub. Två år senare registrerade man domänen Google.com med målet att "organisera världens information". Resten är vad man brukar kalla historia.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST