Nya Model X. Fotograf: Tesla

Tesla går back 4 000 dollar per bil

359 miljoner dollar. Så mycket brände elbilstillverkaren Tesla under det senaste kvartalet. Tesla minskar nu produktionsmålen för både i år och nästa år och Musk är på jakt efter kapital.

Tesla-aktien föll med nära 9 procent under torsdagen och ytterligare 2 procent under fredagen efter att investerare och analytiker dissat bolagets expansionsplaner, skriver Reuters.

Trots att bolaget den 30 juni endast hade 1,15 miljarder dollar i kapital, vilket kan jämföras med 2,67 miljarder dollar från året innan, tänker Elon Musk inte sakta ner. Han lovar istället att Tesla ska tjäna så mycket pengar från och med Q1 nästa år att företaget kan ta klivet från en kostsam lågvolymstillverkning till massproduktion av olika modeller. Vid den tidpunkten ska Tesla även vara på banan med en division som tillverkar batterier för att kunna lagra el så effektivt som möjligt.

LÄS ÄVEN: Tesla tappar när Musk bygger "den svåraste bilen i hela världen"

Kritikerna menar nu att planerna är för högtflygande, till och med för Musk. Reuters påpekar dock att det inte behöver vara en omöjlighet för bolaget.

Tesla levererade 11 532 bilar under Q2 och hade 48 miljoner dollar i operativ förlust, vilket motsvarar cirka 4 000 dollar per bil. Här har ökade kostnader för Forskning och utveckling, FoU, samt sjunkande försäljningspriser för Model S bidragit negativt.

Tesla räknar med att förbruka 1,5 miljarder dollar i år - lejonparten går till att introducera den nya serien Model X, en SUV med dörrar som öppnas ungefär på samma sätt som då falken breder ut sina vingar. Elbilstillverkaren hävdar också att kapitalförbrukningen minskar från och med nästa år då man inte satsar på en större modell-lansering under det året.

Den kommande lågprismodellen, Model 3, ska starta på 35 000 dollar och lanseringen sker 2017– målet är att ha sålt 500 000 bilar år 2020.

Barclays-analytiker Brian Johnson delar inte företagets syn. Han räknar med att kapitalförbrukningen går upp 2017 som en direkt konsekvens av utvecklingen av Model 3 samt batterifabriken. ”Deras småskalighet gör att genereringen av kapital inte är så stor som man hade hoppats på”, säger han.

LÄS ÄVEN: New York till Kina på två timmar med Musks nya snabbtåg

Elon Musk har meddelat att Tesla räknar med att ha 1 miljard dollar i kapital under nästa år samt att man ska resa kapital för att minska riskerna. Tesla har vidtagit åtgärder för att få upp försäljningen dels genom att erbjuda uppgraderingar för modellerna S85 och 85D för 5 000 dollar, dels genom att introducera högprestandamodellerna S90D och P90D.

Elon Musk har också tagit sig ur tuffa situationer för Tesla tidigare – i september 2012 såldes han både aktier och omförhandlade villkoren för företagets federala lån, för att ta sig ur en kris.

Tesla-aktien ligger ändå 70 procent högre än för två år sedan och 8 procent över kursen vid början av året.   Företaget har idag ett marknadsvärde på 31 miljarder dollar.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.