Fotograf: Stocksnap

Läkarstudenterna tjänade miljoner på att manipulera aktiekurser

Studenterna har enligt Ekobrottsmyndigheten tjänat miljoner på att haussa läkemedelsbolag i bloggar och diskussionsforum för att sedan dumpa sina innehav. Nu riskerar de åtal.

Två läkarstudenter i 20-årsåldern riskerar att åtalas när Ekobrottsmynidgheten (EBM) nu vill börja rensa upp bland alla mer eller mindre vilseledande aktietipsare på nätet. Det skriver Dagens Industri.

Studenterna började med att köpa aktier i ett litet läkemedelsbolag och använde sedan sina medicinkunskaper för att skriva initierade, och mycket positiva, blogginlägg om bolaget, främst på börssajten Redeye. Det uppger EBM. När kursen sedan steg kunde studenterna sälja sina innehav med god förtjänst. Och gå vidare till nästa bolag.

I ett fall steg kursen hela 55 procent  och under ett år, med start i början av 2014, köpte studenterna aktier i 14 olika läkemedelsbolag på Aktietorget och First North, enligt den pågående polisutredningen. Enligt EBM hade läkarstudenterna ackumulerade vinster på hela 2,5 miljoner kronor när polisen dök upp i våras, skriver DI.

Det här är första gången EBM åtalar någon för att ha haussat illikvida aktier i bloggofurm och sedan dumpat dem.

"Det här är väldigt intressanta frågor. Vad får man egentligen skriva om ett bolag eller en aktie? Var går gränsen för yttrandefriheten? Hur långt får man komma från börsens grundläggande mekanismer, det vill säga att köpare och säljare ska värdera en aktie och prisbilden ska sättas utifrån det?, säger Jan Leopoldson, kammaråklagare på EBM, enligt DI.

Brottsrubriceringen är grov otillbörlig marknadspåverkan. Det brottsliga uppges ligga i studenternas syfte att trycka upp aktiekurser med hjälp av vilseledande inlägg.

LÄS ÄVEN: Månadens 10 hetaste aktier

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant