Fotograf: Stocksnap

Hållbarhetscheferna har fått vd:s öra

Hållbarhetsfrågan har seglat upp högt i bolagen. Men ännu är inte allt guld och gröna skogar - bara en fjärdedel av hållbarhetscheferna får ta plats i ledningen.

Hållbarhetsfrågor lyfts idag upp på höga nivåer i storföretagen. 40 procent av hållbarhetscheferna i Sveriges 100 största företag rapporterar till både styrelse och ledning, medan nära hälften enbart rapporterar till ledningen. Det visar en undersökning som SvD Näringsliv har genomfört.

Lena Ander är generalsekreterare för 
NMC Nätverket för hållbart näringsliv, vilket samlar företag kring just hållbarhetsfrågor. Hon säger till SvD att insikten kring av vikten av strategisk hållbarhetskompetens i styrelsen har börjat mogna, vilket understryks av att rapporten visar att endast 14 procent av hållbarhetscheferna rapporterar till någon som befinner sig längre ned i organisationen. 

LÄS ÄVEN: Självklart för cheferna att ta klimatansvar

Lena Ander tycker dock att förändringen går långsamt och drar liknelser till arbetet med mer jämställda styrelser, enligt SvD.

Vattenfall är i alla fall ett exempel på hur företag börjar lyfta upp hållbarhetsfrågorna till styrelsen.  Så sent som i våras tog Vattenfall in två ledamöter, Viktoria Bergman och Tomas Kåberger, då man anser att dessa har den kompetens som krävs för att ställa om hårt kritiserade Vattenfall till ett mer miljövänligt bolag – Tomas Kåberger är professor i internationella hållbara energisystem och var tidigare generaldirektör Energimyndigheten, medan Viktoria Bergman har en bakgrund inom energi och kommunikation, enligt SvD.

Men allt är som sagt inte guld och gröna skogar när det gäller just hållbarhetschefer och vikten av deras frågor. SvD-enkäten visar att endast en dryg fjärdedel sitter med i ledningsgruppen samt att sju företag saknar hållbarhetschef.

”Det är beklagligt. Hållbarhetschefen bör sitta i ledningen för att kunna jobba strategiskt och riskminimerande i företaget.”, säger Lena Ander till SvD.

Företagen brister också i redovisningen av hållbarhetsfrågor – vart åttonde bolag har inte någon hållbarhetsredovisning överhuvudtaget trots att nya EU-regler gör detta obligatoriskt från och med nästa år.

Rapporten bygger på anonyma svar från 63 av Sveriges 100 största företag – personerna som har svarat bär huvudansvaret inom just miljö och hållbarhet, enligt SvD.

LÄS MER: Läkaren som ger rockstjärnestatus åt hälsa och hållbarhet

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.