Fotograf: Eva Lindblad

Prästsonen som blev miljardär och startade eget naturreservat

Dan Olofsson är skåningen som gått från att jobba i korvfabrik och städa tågvagnar till att börsnotera ett miljardbolag han själv byggt upp. Möt miljardären som brinner för socialt entreprenörsskap och har byggt ett eget naturreservat.

Dan Olofsson har sin Stockholmsbas i en vacker, centralt belägen sekelskifteslägenhet, men hemma för Dan är Malmö där han bor med sin hustru. Det var också i Stockholm hans tekniska konsultbolag Sigma grundades 1986, och under åren har det vuxit till ett företag med 2 000 anställda. Dan är en mycket engagerad skåning, och som en förlängning av sitt entreprenörskap driver han flera sociala projekt i bland annat Malmö. Han hyser en stor kärlek till hemstaden, men ser också att det inte är samma stad som när han växte upp på 1950-talet.

- På den tiden var mammorna hemma och man lekte på bakgården med grannbarnen. Under skoltiden hade man ofta flera småjobb och hjälpte till lite här och där. Idag är det en tuffare stad, och många ungdomar driver runt på stan. För att hjälpa dem, och då särskilt invandrarungdomar, att komma in på arbetsmarknaden har jag engagerat mig i stiftelsen Uppstart Malmö, där jag är styrelseordförande.

Uppstart Malmö stöder på olika sätt entreprenörsföretag som vill växa och behöver anställa personal. Ett antal erfarna entreprenörer och företagsledare i Malmö har gått in med kapital för att tillsammans med Malmö stad finansiera projektet. Genom att ge ungdomar, främst i miljonprogrammen, utbildning och sedan ett arbete får de förutsättningar för att komma vidare i livet. Under de drygt tre år som projektet pågått har 1 300 ungdomar fått arbete. Nu tar ytterligare tre skånska städer – Landskrona, Eslöv och Helsingborg − efter modellen. 

DAN OLOFSSON

Den här texten utgör ett utdrag ur Entreprenörsboken vol II

Tillsammans innehåller volym I och II 76 unika entreprenörsporträtt som låter dig ta del av entreprenörernas första spirande idéer, deras utmaningar och viktiga beslut längs vägen samt hur de fortsätter bygga sina framgångsrika företag.

Namn: Dan Olofsson
Ålder: 64 år
Företag: Moderbolaget Danir med olika dotterbolag, däribland Sigma
Grundat: 1986
Ägarandel: Familjen äger 100 %
Antal anställda: 2 400
Omsättning: 2,5 miljarder kronor
Övriga engagemang: Styrelseordförande i stiftelserna Uppstart Malmö och Star for life.

Dan föddes i Finland, där hans pappa efter avslutade präststudier blivit stationerad som baptistpastor i svenskbygderna. När Dan var ett år beslutade sig familjen för att flytta tillbaka till Sverige på grund av Rysslands militära aktivitet i området. De bosatte sig i Malmö och där växte Dan upp med sina fyra syskon.

- Jag var nummer två i syskonskaran och det var en livlig miljö. Jag fick tidigt lära mig att argumentera för min sak. På den tiden fick man ta större ansvar och fick lösa saker själv, det gjorde att man blev självständig.

LÄS ÄVEN: Miljardärens knep för att bli rik: ”Var snål och riktigt lat”

Dan tyckte om skolan, men läxorna hade han gärna sluppit för att få mer tid till fotbollen, som var hans stora intresse. Under skolåren jobbade han som allt från hantlangare till murare och på korvfabrik, till att städa tågvagnar och sätta upp gravstenar. Dessutom sålde han Kvällsposten.

- Jag var tolv år då, och fick verkligen lära mig grunderna i marknadsekonomi och att förstå vikten av att vårda sina kunder. Det var en väldigt bra erfarenhet.

Dan var fascinerad av affärer och politik och slukade den amerikanska affärstidningen Newsweek under tonåren.

- 1960-talet präglades av ett slags utvecklingsoptimism, och om man utbildade sig kunde man få ett bra liv. Det var ovanligt att folk startade företag då, så jag sneglade åt politiken istället. Jag tänkte att det finaste man kunde bli var riksdagsman, men idag skulle jag tacka nej om jag fick den möjligheten, säger Dan bestämt.

Efter skolan studerade Dan till civilingenjör inom väg och vatten vid Lunds tekniska högskola. Han läste in den femåriga utbildningen på tre och ett halvt år, och blev kursetta. Då hade han redan träffat sin fru och de väntade sitt första barn.

- Jag var bara 23 år när jag blev pappa för första gången, och jag ville bli klar med studierna så fort som möjligt och skaffa mig ett jobb.  Det jag främst lärde mig under utbildningen var problemlösning med hjälp av matematik, och det har jag haft stor nytta av i mitt yrkesliv.

Den här texten är ett utdrag ur Entreprenörsboken vol II som ges ut av Founders Alliance.

Första anställningen blev på VBB och eftersom Dan var tekniker fick han lösa de kluriga räkneproblem som ibland uppkom. Han upplevde organisationen som hierarkisk, och den första tiden var han underställd en projektledare. Först efter några år fick han ta hand om en del av ett projekt själv, och därefter fick han en projektledarroll. En lång väg för en ambitiös, ung civilingenjör. Vid ett tillfälle fick Dan möjligheten att vara med vid ett kundmöte, och när kunden beskrev sitt problem såg Dan genast lösningar.

- Kunden gillade mina tankar och jag fick chansen att vidareutveckla dem. När jag efter någon vecka kom tillbaka och presenterade min lösning blev kunden nöjd, vilket ledde till att jag fick fler uppdrag.  Jag upptäckte hur roligt det var med försäljning och kundrelationer, och det ledde mig in på en ny väg som konsult.

1979 slog oljekrisen till och VBB beslutade att starta en energigrupp för att arbeta med energiprojekt. Dan blev utsedd till chef och byggde upp gruppen på 13 personer.

- Det var som att driva ett eget företag och jag hade hand om allting.

Jag var bara 29 år och det var otroligt lärorikt, men också svårt.  Jag analyserade mig själv som ledare och insåg att jag behövde hjälp för att få ihop gruppen, så jag anställde en kvinna som var fenomenal på det och som lyckades skapa en gemensam kultur inom enheten.

VBB hade en konkurrent som hette Scandiaconsult och som blivit uppköpt av it-företaget Enator. Efter ett antal år på VBB tyckte Dan att det var dags för nya utmaningar och sökte anställning på Scandiaconsult Syd. Han blev rekryterad till deras Malmökontor som regionchef för 75 personer. Dan tyckte att det var svårt att kombinera sina roller som ledare och tekniker, och ännu en gång upplevde han att han 284 285 var för ung för sin post och fick kämpa för att vinna kollegornas förtroende.  Han gjorde dock ett gott intryck på ledningen genom sitt hårda arbete.

LÄS ÄVEN: Jack Ma: Jag var lyckligare när jag tjänade 100 kronor än som miljardär

Efter ett år blev han utsedd till affärscontroller, vilket nästan var likställt med vice vd, och han arbetade nära vd:n John Wattin. Arbetet innebar att Dan var tvungen att vistas i Stockholm, och för att inte behöva rycka upp familjens rötter från Malmö veckopendlade han. I samband med en ägarkonflikt på Scandiaconsult uppstod en möjlighet att starta eget 1986.

- John Wattin, Ronny Forsberg och jag startade Sapia tillsammans 1986. Min uppgift var att bygga upp den tekniska konsultdelen, Sapia Teknik, och vår ambition var att snabbt bli ett börsnoterat bolag.

Eftersom de byggde upp företaget från grunden var allt möjligt, de hade ett blankt papper att fylla med rutiner och annat som de ville arbeta utifrån. De var överens om att de skulle använda tre strategier för att växa: organisk tillväxt, förvärv och entreprenörspaket. Det sistnämnda innebar att Sapia startade olika mindre företag som hade en intressant affärsidé. Sapia stod för det finansiella risktagandet och entreprenören, som blev mer som en anställd, fick en marknadsmässig lön redan från början. Han eller hon behöll också en liten del i företaget och fick option på att efter några år sälja det till Sapia.

- På det sättet kunde entreprenörerna starta sina företag utan att riskera hus och hem. Parallellt med detta gjorde vi också en del större förvärv.

1989 blev Dan koncernchef. Året därpå kom finanskrisen, men genom avyttringar av tillgångar tog de sig ur den. Dan lämnade därefter rollen som koncernchef och gick tillbaka till Sapia Teknik som han 1993 köpte ut och döpte om till Sigma. Företaget hade då 400 anställda.

- När jag köpte ut företaget var min tanke att äga det själv, men när it-boomen kom 1996 såg jag en möjlighet att börsnotera Sigma och började tänka om. Jag anser att en bra ledare ska kunna omvärdera sina beslut.

LÄS ÄVEN: Här bor Sveriges miljardärer

1997 introducerades Sigma på Stockholmsbörsens O-lista. Företaget hade då vuxit ytterligare och hade 600 medarbetare. Börsnoteringen gav legitimitet och kapital att investera och Sigma kunde börja växa genom företagsförvärv. Dan menar att det finns både för- och nackdelar med att introducera sitt företag på börsen.

- Nackdelarna är att ledningens tid till stor del upptas av arbetet med formalia och externa frågor som rapporter, möten med analytiker med mera, medan man i ett privat företag kan fokusera helt på verksamheten.  Samtidigt finns fördelar med en notering genom att man kan använda företagets aktier för att köpa andra företag. 

2001 hade antalet medarbetare ökat till 4 000, och för att inte lägga alla ägg i samma korg valde Dan att dela upp Sigma i tre börsbolag – Teleca, Epsilon och Sigma, med varsin vd. Senare köpte han tillbaka två av bolagen privat, men sålde Teleca till Symphonykoncernen 2008 och Epsilon till ÅF 2012. Idag har han kvar Sigma, som köptes ut från Stockholmsbörsen av Danir 2013, som är det holdingbolag Dan startade för att samla alla sina verksamheter under ett tak. Sonen Johan är vd för Danir.

- Vi har fortsatt att växa på samma sätt som vi gjorde redan under Sapiatiden, och ett tjugotal företag har startats genom just entreprenörspaket.  Under 2014 delade vi upp Sigma i sex affärsområden – Sigma IT & Management, Sigma Technology, Sigma Connectivity, Sigma Industry, Sigma Civil och Sigma Software.  Dan säger att hans entreprenörskap var något som långsamt växte fram, och han tycker att åren som anställd var bra eftersom han lärde sig yrket. Han har också lärt sig mycket av sina olika chefer och har en avslappnad inställning till när allt inte går enligt planerna.

- Jag är inte rädd för att göra misstag, och som ledare tillåter jag att andra gör fel. Jag tror att jag har det med mig från min trygga uppväxt.  Det är okej att göra fel ibland. Det är inte konstigt att det händer, bara man är öppen med det, korrigerar det och lär sig något. De som inte vågar göra fel blir sällan entreprenörer. 

Han tycker att företagskulturen är viktig.

- Jag har hela tiden haft glädjen att ha seriösa, hårt arbetande och skickliga medarbetare. De som har drivit bolagen har i stor utsträckning fått använda sin intuition. Men det sägs ju att bra chefer ger självspelande pianon, säger Dan med ett skratt.

Han beskriver sig själv som en person som planerar långsiktigt och 286 287 är uthållig, nästan som en långdistanslöpare, och han är stark i nedgångsperioder − något som har hjälpt honom att klara flera lågkonjunkturer.  Men det finns mycket annat som är viktigt i livet förutom företagsbyggandet.

- Efter att jag fyllde 50 år började jag se på tillvaron med andra ögon, jag såg konturerna av mitt liv. Jag hade då varit vd i 17 år och insåg att livet består av olika skeden – utbildning, karriär och privata livskvalitetsprojekt. Jag gick in i vad jag kallar det tredje livet, lämnade rollen som vd och blev styrelseordförande istället. Det gav mig möjlighet att börja utveckla andra idéer jag hade och engagera mig i dem.

Dan hade varit i Afrika ett par gånger i samband med jaktresor och han och hans hustru ville gärna ha ett eget boende där. Valet föll på Sydafrika, där de köpte en fastighet bestående av 4 700 hektar mark.  Efter ett massivt röjningsarbete och återställande av marken köpte man in vilda djur, bland andra de som jägare brukar kalla för ”the big five” – leopard, lejon, elefant, noshörning och afrikansk buffel – och skapade ett naturreservat.

- Jag insåg att storviltsjakt tilltalar en väldigt liten grupp människor, företrädesvis män, så för att fler ska kunna njuta av naturen och djurlivet byggde vi istället en lodge. 2004 invigdes Thanda som idag omfattar ett 14 000 hektar stort område och har 160 anställda. Vi har fått World Travel Award sex år i rad som världens bästa lodge, säger Dan med stolthet. 

I samband med arbetet med Thanda fick Dan och hans fru på nära håll se aidskatastrofen i Sydafrika, och de kände att de var tvungna att göra något. Lösningen blev att starta ett samarbete med skolorna i området. 2005 träffades en grupp svenskar och sydafrikaner för en workshop som ledde till att man kom fram till en modell för arbetet.

- Vi förstod att pekpinnar inte var rätt väg, utan istället bestämde vi att vi skulle arbeta på att förända attityden och beteendet hos barn och ungdomar. Vi utgår från individens framtidsdrömmar och försöker få dem att förstå att för att kunna uppnå dem måste man vara fri från aids. Projektet döptes till Star for life. 

Programmet är treårigt och hittills har 300 000 barn och ungdomar genomgått det med gott resultat. Exempelvis har tonårsgraviditeterna, som är vanliga i Sydafrika, gått ner väsentligt och skolresultaten har förbättrats.

Dan ser tillbaka på sina två liv med glädje och tillfredsställelse, och ser med spänning fram emot fortsättningen på sitt tredje.

- Att bygga ett företag som fungerar, där medarbetarna trivs och man har nöjda kunder, det är framgång för mig. En god ekonomi är mer ett resultat av att det har gått bra. Jag är nöjd med livet, jag har gjort det jag vill, och då är det lättare att förlikas med åldrandet. Min fru har varit ett otroligt stöd för mig i alla år, säger Dan.

LÄS MER: Hela listan: Sveriges 147 miljardärer

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.