"Om Lehman Brothers hetat Lehman Sisters hade finanskraschen aldrig hänt"

"Hur gjorde hon när hon åkte ur en organisation? Hur gjorde hon när hon fick en förfrågan? Det pirrade i hela kroppen när vi såg mönstren", säger Ulrika Sedell och Lena Gustafson, som i sin bok ”Bortom glastaket” förmedlar 26 ledande svenska kvinnors framgångsberättelser.

I veckans avsnitt av Ledarpodden träffar Annika Dopping de två författarna Lena Gustafsons och Ulrika Sedell. I deras nya bok ”Bortom glastaket” förmedlas 26 ledande svenska kvinnors framgångsberättelser från olika branscher.

”Det här är kvinnor med civilkurage, som säger nej och sätter gränser”, förklarar Ulrika Sedell.

”De vill påverka, de vill göra skillnad, de vill bidra till något större än sig själva och går ifrån SCA och den typen av kulturer”.

Är man värderingsstyrd blir maktspelet i många organisationer, eller att förvänta ljuga och mygla, helt enkelt inte värdigt, förtydligar författarna. Då biter man inte ihop utan går därifrån. Det slutar 5 chefer varje dag, vilket innebär att vi kommer att sakna tusentals chefer om några år och Lena Gustafson påtalar att ska vi behålla standard på innovation och utveckling i Sverige kan vi inte nöja oss med 50 % av befolkningen.

”Det är bara korkat”.

Sverige ligger illa till internationellt när det gäller kvinnor i ledande positioner. I dag är två av tre chefer män och 85 % av alla VD:ar män. Enligt Anna Wahls forskning har vi gjort fel analys och därför satt in fel insatser i Sverige.

”Vi ville titta på de kvinnor som trotsat statistiken och rundat glastaket”, säger Ulrika. Ledarkvinnorna i boken förmedlar tre framgångsfaktorer för att inte slå i glastaket: Välj rätt chef, välj rätt partner och ha en prioriteringsordning.

”Man väljer en chef som man har förtroende för och blir sedd av och en partner som inte konkurrerar utan stöttar en”.

Ulrika påtalar att vi traditionellt i Sverige har prioriterat en typ av chef som är stark och beslutsam. Kvinnolikt ledarskap ser annorlunda ut, fortsätter Lena. Kvinnor skapar starka nätverk, där man bygger förtroende och tillit. Sedan gör man business. När man känner varandra väl blåser man inte varandra. Eva Hamilton berättar i boken att att hon aldrig fattar några egna beslut på kammaren för att sedan peka med hela handen och begära in rapporter, utan det är gemensamma beslut i ledningsgruppen där man bollar idéer och tar tillvara de andras kompetens och perspektiv. Och det tar tid. Intressant nog påminner de ledande kvinnornas beteende en del om dagens 90- talisters. Båda bygger sin egen kompetensportfölj, ungefär som en aktieportfölj, med riskspridning. På det sättet gör de sig konkurrenskraftiga i flera bolag.

”Förr kallades det hoppjerka, i dag är det en framgångsmodell”, kommenterar Lena.

Vidare beskriver framgångskvinnorna att de inte satsat på en karriärplan utan på att skaffa en livsplan. Ulrika Sedell berättar att en livsplan innebär att inrätta arbetet efter livet och inte livet efter arbetet. Eftersom 80% av våra utbrända är kvinnor som många gånger tar stort ansvar för nära och kära, är det en angelägen uppgift för i en livsplan kan man inte ta samma typ av arbete när man har tre småbarn, förklarar hon. Erbjuds man ett nytt uppdrag går man till familjen och frågar: ”Mäktar vi med det här? Vill vi utsätta oss för det här?” i stället för att säga ”Nu flyttar vi till Bryssel, jag har fått jobb där.” fyller Gustafson i.

Under arbetet med boken fick de ifrågasätta sig själva och sina myter. Det blev en ögonöppnare. Till exempel förklarar Lena att författarna varit rörande överens om att inte prata privatliv i intervjuerna utan bara arbetsliv.

”Men det tog bara fem minuter innan hela livet kom upp, vi kändes oss otroligt korkade. De här kvinnorna pratar helhet, både när det gäller deras eget liv och företagsledande”.

”Bortom glastaket” är en praktisk bok. Efter åtskilliga föreläsningar över hela landet kan de konstatera att kvinnor känner igen sig.

”Det här är berättelser om livet kärleken och jobbet. Och läsarna älskar att få ta del av drömmar, visioner, misslyckanden och läranden, av livsvisdom. Hur gjorde hon när hon åkte ur en organisation? Hur gjorde hon när hon fick en förfrågan? Det pirrade i hela kroppen när vi såg mönstren. Det finns kontexter som gynnar kvinnor, det finns relationer som gynnar kvinnor, som rätt chef och rätt partner”, säger Ulrika.

Författarna vill understryka att boken inte handlar om att ställa män mot kvinnor. Den handlar inte heller om att kvotera in kvinnor, utan om att kvotera ut stofiler och gamla synsätt från industrialismen, om vad som skapar tillväxt och lönsamhet.

”Vi lyfter fram ett beteende som gynnar andra människor att växa, som gynnar innovation och kreativitet. Och att inse att vi har olika livsroller i olika faser av livet”.

De avslutar: ”Kvinnor som har den här integriteten och ett högre syfte med vad de gör borde vi sätta på ledande positioner i Sverige”.

DU HAR VÄL INTE MISSAT:
"Om tio år dominerar kvinnorna"

Vi har inte råd med mediokra män

Skarin: "Därför är jag för kvotering"

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  2. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  3. Vikande konjunktur och låga räntor får bostadsmarknaden att ljusna
  4. Wikipedia kompletterar svensk historia – för att göra den mer jämställd
  5. Harvardforskarna: Kvinnliga chefer presterar bättre än manliga
  1. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  2. Viktigaste faktorn till en framgångsrik start-up – enligt stjärnentreprenören som sålde sin app för 816 miljoner
  3. Stressdoktorns recept: Så kan du vaccinera dig mot stress i höst
  4. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  5. Analytikern: Butiksdöden är inte e-handelns fel

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.