Fotograf: Stocksnap

Jobben som är lättast att få i år

Arbetsförmedlingen ser en bred jobbtillväxt i år som gynnar yrken både på gymnasial och eftergymnasial nivå. Men några yrken sticker ut särskilt.

Det kommer många nya jobb inom tjänstesektorn i år och det är lättast att få jobb som lärare, ingenjör, IT-specialist samt inom hotell, restaurang och försäljning. Samtidigt är det redan i dag stor brist på lärare och personal inom hälso- och sjukvård, och offentliga arbetsgivare får allt svårare att rekrytera.

Det skriver Arbetsförmedlingen i sin rapport "Var finns jobben?", enligt ett pressmeddelande.

"Det är mycket glädjande att vi ser en så pass bred jobbtillväxt i år. Det blir fler jobb inom nästan alla tjänsteinriktade yrkesområden på arbetsmarknaden. Det gynnar yrken på både gymnasial och eftergymnasial nivå", säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen, i en kommentar.

Trots den starka efterfrågan är det inte någon allmän brist på arbetskraft inom den privata sektorn. De offentliga arbetsgivarna får det däremot allt svårare att hitta personal.

"Bristen på lärare och personal inom hälso- och sjukvården är nu så stor att den riskerar att hindra arbetsgivarnas möjligheter att rekrytera", skriver Arbetsförmedlingen.


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.