Fotograf: Wikimedia

Taylor Swift fick Apple att byta betalmodell

Apple må vara en jätte - men när Taylor Swift säger ifrån är det Apple som lyder.

Apples kommande strömningstjänst Apple Music erbjuds med en tremånaders gratis provperiod, och bolagets plan var ursprungligen att inte betala artisterna när användare under provperioden spelar deras låtar.

Kritik mot Apples villkor kom snabbt från många håll inom musikbranschen. Men när artisten Taylor Swift gick till angrepp mot bolaget, och förklarade att hennes bästsäljande album "1989" inte kommer att finnas på Apple Music, blev det för mycket för Apple.

Apple gör nu en kovändning och betalar ut royalties till artisterna även när deras låtar spelas av gratisanvändare, skriver nättidningen Techcrunch.

Apples senior vice president för Internet Software and Services, Eddy Cue, gick ut med nyheten på Twitter - och fick respons av Taylor Swift.

"Jag är upprymd och lättad. Tack för ert stöd i dag. De lyssnade på oss", twittrade sångerskan till sina följare under natten till måndagen svensk tid.

LÄS MER I ÄMNET:

Analys: I musikkriget finns inga vinnare - förutom internet
Bakgrund: Så lite fick Swift av Spotify

 

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.