Astrid Friborg - och hennes smoothieautomat. Fotograf: Berries by Astrid

Cancerforskaren som valde bort karriären på Stanford - och blev entreprenör

Hon tackade nej till forskarkarriären på Stanford och satsade istället allt på att skapa världens första smoothieautomat.

Under våren listade VA Berries by Astrid som en av 71 heta svenska startups som kan bli nästa stora succébolag. Igår inledde bolaget sin kampanj på svenska crowdfundingsajten Fundedbyme (som också är med på listan!) och man har redan fått in 68 procent av sitt mål. Produkten är en smart smoothiemaskin med touchskärm och bakom den står Astrid Friborg som började sin karriär som cancerforskare.

Friborg kom på idén redan 2007 när hon var doktorand inom tjocktarmscancer på Lunds universitet. "De flesta älskar smoothies, det finns ett globalt marknadsbehov. Men det måste vara dyrt med ett café, med hyra, personal och svinn. Idén var att skapa en automat som serverar smoothies, lika lyxiga som på café. Den måste hålla god hygien, och ha betalfunktion så att den kan stå obemannad", berättar Friborg.

LÄS ÄVEN: Svenska prylen ska få dig att leva i stunden

Hon googlade, tittade i patentdatabaser - men fann att ingen annan uppfunnit detta tidigare. Friborg beslöt att hålla tyst om idén, låta den sjunka in, och doktorera färdigt. År 2009 hade Astrid sin doktorsexamen, och hade fått ett jobb på Stanfords universitet för att forska vidare. Trots detta kunde hon inte släppa sin idé. "Jag tänkte att 'om någon annan kommer på samma sak, så kommer jag att bli bitter över att jag hade chansen men inte tog den'." 

Det slutade med att Friborg tackade nej till Stanford och istället startade Berries by Astrid. Ett viktigt mål blev tidigt att de smoothies hon levererades inte bara var goda, utan även nyttiga. "Smoothien får inte innehålla några tillsatser, och är därför gjord av enbart 50% yoghurt och 50% frukt och bär", skriver Friborg i ett pressmeddelande. "Det har varit en utmaning att få fram goda smaker när socker inte får ingå som ingrediens, men vi har lyckats och fått enormt positivt gensvar."

Trots att Berries by Astrid inte lanserat på marknaden ännu har kundintresset varit stort. Några av de som redan förhandsbeställt en smoothieautomat är Arlanda och Sturups flygplatser, samt gallerian Täby Centrum.   

LÄS ÄVEN: Historien om Sveriges främsta entreprenörer - som är redo att ta över världen

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.