Fotograf: Stocksnap

Livsmedelsjätten ska ge bort sin osålda mat till hemlösa och fattiga barn

En av världens största dagligvarukedjor tar täten och gör det många velat se en längre tid - ger bort de tusentals ton mat de annars skulle ha slängt.

Storbritanniens största dagligvarukedja Tesco ska börja ge bort den mat de inte säljer. Kedjans vd menar att han inte känner sig bekväm med hur mycket mat som kastas varje år som hade kunnat mätta hungriga munnar. Detta skriver Sky105.

ÄTBART: Snabbmatsjätten vill att du dricker upp kaffet - och äter upp koppen

Tesco publicerade själva nyligen en studie som visade att livsmedelskedjan slängde 55 400 ton mat förra året och att 30 000 ton av detta var helt ätbart. Det man slängde mest av var bröd och bakverk från bageriet, följt av färsk frukt och grönt och inpackade portionsförpackningar med mackor och sallader.

Anledningen till att så mycket ätbar mat slängs är att de flesta butiker har regler om att mat vars utgångsdatum har passerat måste tas bort från hyllorna trots att denna mat i de flesta fall inte på något sätt skulle vara farlig att äta.

De som kommer få motta maten är kvinnocenter, härbärgen för hemlösa och frukostklubbar för barn som lever i fattigdom.

Tesco blir först i Storbritannien med att helt ge bort all ätbar mat de annars skulle ha slängt.

LÄS ÄVEN: Nu blir det förbjudet för franska butiker att slänga mat

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST