Kvinnlig textilarbetare från Bangladesh. Fotograf: TT / A. M. Ahad

"Dina kläder dödar oss"

Hundratusentals människor dör i industrin som gör att du kan köpa billiga t-shirts.

I nästa vecka kommer en ny dokumentär om klädindustrins konsekvenser med titeln "The True Cost". Många drabbade får synas i filmen, såsom barn med missbildningar efter att deras föräldrar jobbat med bekämpningsmedel i Indiens bomullsindustri, familjer som förlorade nära och kära när Rana Plaza-fabriken kollapsade i Bangladesh och boende längs de indiska floder som klädindustrin fyllt med kemikalier. Det skriver CNN.

"Dessa kläder har producerats med vårt blod", säger Shima Akhter, som jobbar i en fabrik i Bangladesh, i dokumentären. "Jag vill att fabriksägarna ska vara medvetna om detta och skydda oss, så att inga fler mammor förlorar sina barn så här."

I filmen intervjuas en fabriksägare i Bangladesh som säger att den konstanta pressen att producera billigare kläder ligger bakom de allt mer osäkra arbetsförhållanden som råder i landets fabriker.

LÄS ÄVEN: "Skriv på avtalet, Ullared"

"Är det verkligen etiskt att köpa en t-shirt för 5 dollar och ett par jeans för 20 dollar?", frågar därför Livia Firth på Eco-Age i filmen.

I filmen räknas även en rad skrämmande fakta upp, här är några:

  • Under de senaste 15 åren har 250 000 indiska bomullsarbetare begått självmord efter att de känt sig tvingade att ta på sig stora skulder för att ha råd att köpa genetiskt modifierade bomullsfrön.
  • Varje år köps 80 miljarder klädesplagg i världen, det är en ökning med 400 procent jämfört med för 20 år sedan.
  • Amerikaner slänger i snitt 37 kilo textilier per år.
  • Bara 10 procent av de kläder som människor donerar till second hand-butiker säljs - resten skickas till utvecklingsländer och pressar priserna även där.

Regissören Andrew Morgan säger att det som fick honom att göra filmen var en bild på några barn i hans egna barns ålder som letade efter sina nära och kära i ruinerna efter Rana Plaza.

Han föreslår att ett första steg som konsument borde vara att sluta köpa de billigaste kläderna i stora kvantiteter och istället handla mer sällan och för lite högre priser. I förlängningen behöver dock hela klädindustrin förändras, menar han.

TROR PÅ EN BÄTTRE FRAMTID: Han flydde från kriget och blev miljardär - nu ska han rädda världen


Vill du läsa fler spännande nyheter från VA?
 
Gör som 55 000 andra och anmäl dig till vårt nyhetsbrev här: 

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST