Fotograf: Wong Maye/TT

Nordkorea lanserar e-handel - men saknar internet

I vilken ände ska man börja? I Nordkorea lanserar man en e-handelssajt - trots att landet saknar internet.

Näthandel har kommit till Nordkorea. Sajten Okryu erbjuder produkter från nordkoreanska företag, bland annat kläder för kvinnor, kosmetika, möbler, skor, läkemedel och mat. Det skriver nyhetsbyrån AP.

Statlig media uppges vara ytterst stolta över den nya näthandeln.

En överväldigande majoritet av Nordkoreanerna kommer dock inte att ha tillgång till Okryu. Inte så många andra heller för den delen. Sajten finns nämligen inte på det vanliga internet, och utlänningar får inte använda den. Okryu finns istället på Nordkoreas "intranät".

Det nordkoreanska intranätet har funnits i åratal men få nordkoreaner använder det. Samtidigt växer smartphoneanvändningen i landet. Och det är just för smartphone som Okryu är anpassat.

2013 fanns det två miljoner smartphones i landet, en för var tionde nordkorean, enligt AP. På det mobila nätverket Koryolink finns ett begränsat utbud av lokala hemsidor. I utbudet finns partiets tidning, den statliga nyhetsbyråns sajt, en vetenskapssajt - och kanske något förvånande en sajt för att ladda ned tv-serier.

En intressant detalj är att Okryu introducerar något obekant för de flesta nordkoreaner: Möjligheten att jämföra priser. Reklam är i princip obefintligt i Nordkorea och att åka runt fysiskt för att jämföra priser är givetvis tidskrävande och knöligt.


NYHETSBREV


Kalendarium

SENASTE VA