Fotograf: Vancouver Convention

Den svenska staden som välkomnar bin

En svensk stad satsar på att bli bäst på bin. Företag ska kunna hyra bikupor och placera på sina tak - det är bra för båda bina och staden.

I sommar satsar Helsingborg på att bli den bästa staden för bin. Genom att låta institutioner och företag hyra bikupor som de kan placera ut på sina tak hoppas man kunna hjälpa stadens bi-invånare.

Hur skapas en bra stadsmiljö med biologisk mångfald? Supermiljöbloggen berättade nyligen om stadsodlingen i Sundbyberg, och nu startar ett projekt i Helsingborg med förhoppningen om att få in fler bin till staden.

Samarbetar med biodlare
Skånes biodlarförening kommer finnas tillgängliga som stöd, med erfarna biodlare som ska se till att bina kommer på plats och att de får regelbunden tillsyn. Cecilia Liljedahl, som leder projektet Bee-best, säger i en intervju med Lokaltidningen Helsingborg, att tanken är att göra staden till Sveriges bästa bistad.

SUPERMILJÖBLOGGEN

Den prisbelönta och ideella Supermiljöbloggen består av åtta miljönördar som skriver om allt från fantastisk ny teknik till granskningar av det senaste miljöpolitiska utspelet.

Läs fler spännande artiklar och miljögranskningar på Supermiljöbloggen.se

Staden och bina är beroende av varandra
Om projektet lyckas kanske fler städer följer efter. Eftersom bin tillhör en hotad art behöver de all hjälp som de kan få – och stadsmiljön kan bli deras räddning. Där finns bättre förutsättningar eftersom bina kan söka sig till blommande trädgårdar och stadsodlingar. Men bina är också minst lika viktiga för stadens biologiska mångfald.

Läs mer om biodling i stadsmiljö hos Naturvetarna:
"Bin fixar vår färgglada mat"


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST