Fotograf: StockSnap

Fossilfria fonder = Högre avkastning

Fonder som valt att investera fossilfritt har faktiskt gått bättre än fossilkramarna i flera år. Bättre avkastning och mer etiskt - på samma gång.

För att få 1,2 procent bättre avkastning ska du strunta i kol, olja och gas. Detta enligt en analys som gjorts av det världsledande börsindexföretaget MSCI, vars globala index används av mer än 6000 pensions- och hedgefonder.

De fann att investerare som divesterat från fossila bränslen fick en genomsnittlig avkastning på 13 procent per år sedan 2010, jämfört med 11,8 procents avkastning för de som fortfarande stödde olje-, kol- och gasföretag. Detta skriver the Guardian.

(Att divestera är motsatsen till att investera. Det betyder att man gör sig av med aktier, fonder och obligationer som är oetiska eller moraliskt tveksamma.)

Supermiljöbloggen

Den prisbelönta och ideella Supermiljöbloggen består av åtta miljönördar som skriver om allt från fantastisk ny teknik till granskningar av det senaste miljöpolitiska utspelet.

Läs fler spännande artiklar och miljögranskningar på Supermiljöbloggen.se

LÄS ÄVEN: Den ljuvliga chokladens mörka baksida

En anledning till varför fossilfria fonder överträffat de konventionella är den snabba nedgången i oljepriset, som minskat värdet hos aktier i till exempel Shell och BP. Prissänkningen tog dock inte fart förrän i juni förra året, men data från MSCI visar att fossilfria fonder även var överlägsna under hela 2012 och 2013, innan nedgången i oljepriset.

Dessa nya uppgifter kommer att utmana den utbredda tron bland kapitalförvaltare att divestering skadar de finansiella resultaten i investeringsfonder.


---
Klicka här för att läsa fler inlägg från Supermiljöbloggen på VA.se eller besök Supermiljöbloggen.se

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST