Fotograf: Liquiglide/Press

Genial uppfinning löser irriterande vardagsproblem - och minskar svinnet

Svårt att få ur den sista ketchupen i flaskan? Tandkrämen ur tuben? Forskare i USA har uppfunnit ett material som gör att allt glider ur behållaren. Svinnet kan minskas i vardagen - och industrin.

Professor Kripa Varanasi och en av hans studenter vid elituniversitet MIT i USA tycks ha löst ett av de mest irriterande vardagsproblemen. Och på kuppen underlättat för bland annat förpacknings-, olje- och läkemedelsindustrierna. Det berättar New York Times.

Deras LiquiGlide är en beläggning som ständigt är hal. Det innebär att innehållet i förpackningar inte fastnar på väggarna. Eller enklare uttryckt: Att ketchupen i flaskan inte fastnar. Allt innehåll i behållaren går att trycka ut.

"Vi trotsar inte fysikens lagar, men egentligen gör vi det", säger Varanasis student, Dave Smith, till New York Times.När allt innehåll i en behållare, må det vara ketchup, målarfärg, majonnäs eller lim, kan användas minskar såklart svinnet.

Hemligheten med LiquiGlide är att ett extra lager skapas mellan behållaren och vätskan. LiquiGlide fäster starkare till ytor med textur än till vätskor, vilket gör att vätskor kan glida över det nästan utan friktion. Samtidigt sitter LiquiGlide fast på behållaren eftersom det fäster vid texturen.

Vätskan LiquiGlide sprejas på den porösa ytan hos en behållare och fyller de små gropar som finns i materialet. Sedan hålls vätskan på plats av kapillära krafter och skapar en glatt yta för bland annat mat och andra vätskor.

Vad LiquiGlide består av vill företaget inte avslöja, men säger att det beror på vilken behållare den täcker. Matförpackningar till exempel innehåller ätbart material.

I veckan blev det klart att limtillverkaren Elmer's Products Inc har skrivit ett avtal för att använda tekniken för sina limtuber. Tidigare i mars tog LiquiGlide in 7 miljoner dollar från en riskkapitalfirma.

Företaget tittar även på industriella applikationer. Beläggningen skulle bland annat kunna användas i pipelines för att minska mängden energi som krävs för oljan att gå igenom rören.


Vill du läsa fler spännande nyheter från VA?
 
Gör som 55 000 andra och anmäl dig till vårt nyhetsbrev här: 

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.