Fotograf: Linda A. Cicero/Stanford, Janerik Henriksson/TT

Vd-jägaren: Inget företag blir stort med en snäll chef

Stanfordforskaren Emma Seppälä hävdar att tuffa chefer stressar personalen, vilket leder till minskad produktivitet. Chefs-rekryteraren Lars Einar Engström håller inte med. "Jag känner inte till något företag som har lyckats bli stort med en snäll chef", säger han.

Stanfordforskaren Emma Seppälä hävdar att tuffa chefer stressar personalen, vilket leder till minskad produktivitet. Chefs-rekryteraren Lars Einar Engström håller inte med. "Jag känner inte till något företag som har lyckats bli stort med en snäll chef", säger han.

Emma Seppälä, doktor i psykologi och forskare vid Stanford University, presenterar sina rön om att snälla chefer skapar effektivare organisationer i Harvard Business Review. Hennes forskning visar att schyssta chefer minskar stressen på arbetsplatsen vilket in sin tur leder till ökad produktivitet och färre sjukskrivningar.

Lars Einar Engström, chefsrekryterare och föreläsare som bland annat skrivit boken "En sexists bekännelser", menar att ett mjukt ledarskap kan fungera för unga företag när ledaren behöver personerna runt sig. Men det krävs tuffare tag i takt med att företaget växer. Den ledarstilen har också blivit vanligare i takt med konjunktursvängningarna.
"Man följer silverryggen", säger han.

En management by fear-teknik är "Fear Uncertainty and Doubt". Den handlar om att inte ge feedback, ifrågasätta anställdas val, slå i dörrar och övervaka från distans.
En klassiker är också boken "The One Minute Manager" av Kenneth Blanchard och Spencer Johnson från 1982. Här tar man upp något som kallas One-Minute Reprimand – berätta vad någon har gjort fel, förklara hur man känner och understryk det genom obekväm tystnad.

Det är en ledarstil som går tvärtemot teorier om det mänskliga och hållbara företaget där platta organisationer är det som gäller. Det kan säkert behövas ledare som pekar med hela handen när det blåser upp till storm, men uppfattningen är att de inte blir lika viktiga i framtiden eftersom ledarstilen kan skada bolaget långsiktigt – nyckelpersoner kan tröttna eller välja att inte ge det lilla extra.

Lars-Einar Engström exemplifierar med hur förre Vattenfall-chefen Lars G Josefsson och Sandvikchefen Olof Faxander styrt sina bolag med järnhand.

Själv har han tillbringat fem år på Apple Europe och bland annat varit management training director. "Det är ingen tjofaderittan-tillställning om man trodde det."

Så du letar efter tuffa personer åt dina uppdragsgivare?
"Ingen frågar om jag kan hitta en elak jävel som piskar folk. Däremot ber de om en vd som kan peka med hela handen."


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Vice vd:n som pausar karriären för att bli 'skibum' i Alperna: ”Har fått mig att bli en lyckligare människa”
  2. Landet skrotar BNP-måttet – börjar mäta välmående istället
  3. Topp 10: Hetaste köplägena på Nordens börser just nu
  4. Domen: Här är bristerna som gör att Tesla Model 3 ratas av inflytelserika Consumer Reports
  5. Housestjärnan Axwell pumpar in pengar i hennes bolag – ska städa haven på plast
  1. Landet skrotar BNP-måttet – börjar mäta välmående istället
  2. De flåsar Tesla i nacken – här är elbilarna som är redo att köra om
  3. Flygbolag går i konkurs – svenska flygplatser drabbade när alla avgångar ställs in
  4. FI övervägde att dra in tillståndet för Avanza Pension – som istället varnas och bötfälls
  5. Två styrelseledamöter köper aktier i Swedbank

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.