Fotograf: Lindsten & Nilsson

Sveriges mäktigaste affärskvinna vänder upp och ner på strukturerna

Näringslivets mäktigaste kvinna Azita Shariati sitter i toppen på ett av världens största doldisföretag. Och hon har ett mål som handlar om långt mer än att bara tjäna pengar.

Visserligen bjuder fjärde våningen på oskymd utsikt mot huvudstaden, men under fönstren smälter vintern bort i ett grådaskigt isslask längs med industrifastigheterna. Kontoret i Västberga är inget du finner i något inredningsmagasin, det är en helt vanlig arbetsplats utan extravaganser, med galonsoffor som sett sina bästa dagar och kontorsplatser för 180 personer. 

Ändå är det här, i en närförort till Stockholm, som svenskt näringslivs mäktigaste kvinna har sin bas. På senare tid har hon dock haft anledning att lämna skrivbordet allt oftare. Azita Shariatis ledarskap och värdestyrda organisation lockar många nyfikna. Förra veckan talade hon om hållbart ledarskap inför Byggakademin ena dagen och om det personliga varumärket för ett kvinnonätverk nästa kväll. 

Hon är vd för Sodexo AB, ett företag som erbjuder tjänster inom servicesektorn och sysselsätter över 8000 personer i Sverige - genom lokalvård, måltider, fastighetsservice och hjälpmedel. Sodexo grundades för snart femtio år sedan i Marseille i Frankrike och har sedan dess vuxit från ett enmansföretag till världens artonde största arbetsgivare, med verksamhet i åttio länder. 

Men det är inte företaget som gör att Azita Shariati hamnar högst på Veckans Affärers lista över svenskt näringslivs mäktigaste kvinnor, det är hennes ledarstil och inkluderande inställning till affärsutveckling som utmärker henne. För fem år sedan, när hon fortfarande var vice vd, införde hon och ledningsgruppen ett mål att år 2015 ha 50 procent kvinnor på högre chefspositioner. 

ÅRETS LISTA: Näringslivets 101 mäktigaste kvinnor 2015

Nu är vi där. Azita Shariati sitter i ett av företagets sterila mötesrum och svarar på frågan om hur det har gått. 

"På ledningsnivå har vi redan nått målet, där är nu 50 procent kvinnor. Vi har gått från 14 procent 2010 när nollmätningen gjordes. I nästa nivå, distriktschefer och nyckelpositioner, ligger vi på 46 procent än så länge. Jag tror vi kommer att nå eller slå målet under 2015, men det viktigaste är att vi har gjort en förändring. Vi har skapat en medvetenhet och genomfört ett antal åtgärder. Om vi når den exakta siffran 50, 48 eller 52 är inte viktigt - vi har skapat en rörelse", säger hon. 

Azita Shariati föddes i Teheran 1968 och bodde där fram till sitt första Sverigebesök tjugo år senare. Hon växte upp med två bröder - sju och nio år yngre - och hon var under hela uppväxten också äldst av alla fjorton kusiner. Att hon redan vid ung ålder därmed intog ledarposition föll sig naturligt. 

Hon flög till Sverige 1988 för att hälsa på sin pojkvän som några år tidigare hade kommit hit från Iran som politisk flykting. Den enda bilden hon hade av Sverige var den som förmedlats i historieböcker om drottning Desirée, som år 1810 anlände till Helsingborgs hamn och möttes av en bister, isande vinter. 

Azita Shariatis möte med Sverige var något annat - en grönskande högsommar i Göteborg och en återförening med sin kärlek som hon inte sett på två år. Hon bestämde sig för att stanna kvar, och kallar sig själv för en kärleksflykting. 

"Jag känner den första luften som mötte mig i Göteborg än i dag när jag pratar om det. Jag fick ett väldigt positivt intryck av Sverige. När jag bestämde mig för att stanna hjälpte det mig att jag genast började lära mig språket, att jag inkluderade mig själv i samhället och alltid var i gång - studerade eller arbetade - jag var aldrig sysslolös."

Pojkvännen blev senare hennes make. Han arbetar i dag som förvaltningschef i Sigtuna kommun. Azita Shariati utbildade sig till kostekonom, de fick en son och flyttade till Stockholm. 

Tillbaka till mötesrummet på Sodexos kontor i Västberga. Azita Shariati har gjort karriär inom företaget under de senaste sexton åren. Som vd ser hon nu möjligheten att bidra till förändring i samhället. 

"Att alla människor är lika värda är livets filosofi för mig. Men varför går allt så långsamt? Vi pratar om kompetensbrist i Sverige och en osäker framtid, vi undrar hur vi ska möta framtida krav, det finns en rädsla och en omedvetenhet. Förändringen handlar om att folk måste öppna ögonen, det finns ju redan hur många kompetenta personer som helst i Sverige. Använd dem! Eller utveckla de personer du redan har i din organisation. När jag började jobba här var jag ambulerande restaurangchef, den lägsta chefsnivå som finns i organisationen. Hade jag inte kommit in på Sodexo, ett företag där man vill utveckla sina medarbetare, där cheferna vågar lämna plats, då hade jag inte hamnat där jag hamnade. Det finns så många duktiga personer som inte får den chansen. Jag försöker påverka strukturen, förändra synen, få folk att se nytt."

Jämlikhet mellan könen är bara en av målbilderna som hon arbetar efter. Inom Azita Shariatis ledarskap ryms begreppet inkludering i vidare bemärkelse. Sodexo arbetar med mångfald utifrån fem perspektiv: ålder, etnisk bakgrund, funktionsnedsättning, jämlikhet och respekt för sexuell läggning. 

"Det handlar om att inte titta på vad folk inte kan, utan att i stället se vad de kan", säger Azita Shariati. 

"Själv kom jag till ett land där jag inte ens kunde säga 'hej' på svenska. Jag fick möjligheten att växa. Det finns hundratusentals människor, både som fötts här och som kommit hit, som kan uppnå samma sak. Det är en skyldighet för mig att att bidra till det. Som arbetsgivare måste man skapa karriärmöjligheter." 

Efter 50 procent kvinnor på chefspositioner - vad är nästa konkreta mål? 
"Nu arbetar vi med engagemangsgraden. Ett mål är att till nästa mätning, våren 2016, vara bland landets bästa arbetsgivare. Vi vill ha en engagemangsgrad över 70 procent bland medarbetare." 

Då måste ni avskeda alla som är missnöjda innan mätningen. 
"Ett stort företag som Sodexo kommer alltid att ha några som inte trivs med sina arbetsuppgifter. Det är bättre att lägga fokus på dem som befinner sig i mitten på skalan, de som varken är missnöjda eller jättenöjda, och få över dem på rätt sida. Däri ligger strategin. De som är totalt missnöjda kommer alltid att vara det."

Ett sätt att nå ökad inkludering på arbetsplatsen är att förändra den interna strukturen - snart flyttas huvudkontoret till nya lokaler vid Arenastaden i Solna, med färre skrivbord och fler flexibla ytor för arbetsgrupper. 

Färre skrivbord ska, enligt Azita Shariati, dock inte innebära färre anställda. Tvärtom, räknar hon med att man mycket snart är 250-300 personer på huvudkontoret. 

"Med tanke på att hela tjänstesektorn växer får också vi möjlighet att växa. Vi kommer att skapa fler jobb i Sverige. Företag fokuserar på sin kärnverksamhet och outsourcar det andra till oss som är experter." 

Hur många anställda har Sodexo om tio år? 
"En fördubbling av antal anställda är inte alls omöjligt, med tanke på marknadspotentialen på 170 miljarder kronor som finns inom servicesektorn. Sedan är det en sak att prata om antal anställda, en annan vilken maktposition företaget ska ta. Vi närmar oss kundens kärnverksamheter och jag är övertygad om att vi därmed kommer att gå upp i värdekedjan. Det skapar en helt annan position för oss på marknaden och en statushöjning för de yrken som ryms inom våra verksamheter." 

Hur vill du höja statusen på städyrket? 
"Genom att inte säga att en städare bara städar. Om vi tar lokalvård på ett sjukhus som exempel, där vill vi prata om patientsäkerhet. Om en städare kan känna att genom sitt yrke kan liv räddas, då är diskussionen plötsligt på en helt annan nivå och yrket får en annan status. När vi lyfter upp vikten av lokalvård hamnar våra frågor, våra tjänster, på sjukhusledningens agenda. Bara för tio år sedan sade man att lokalvården inte skulle märkas, så är det inte längre. Det är ett maktskifte, som leder till att vi kommer att kunna anställa fler." 

Känner du dig hotad av robotar? 
"Nej, robotar kan aldrig göra vad vi gör. Vi levererar service, vi tar hand om människor. Robotar kan agera hjälpmedel åt oss, se till att vi använder våra kroppar och hjärnor på ett bättre sätt - men aldrig ersätta oss människor." 

Sodexo har en hög svansföring inom CSR. Hur pass innovativa är ni när det gäller miljö och hållbarhet? 
"Jag skulle inte säga att vi är innovativa. Hållbarhet är inget vi har börjat arbeta med nu, det är en del av hela visionen för företaget och har varit det sedan starten för snart femtio år sedan."

"Men ett exempel på något vi infört nyligen är arbetet med matsvinn. I oktober 2012 bjöd jag in några medarbetare på mitt rum och sade att vi skulle minska matsvinnet. De ville göra en förstudie och analysera, de sade att vi kunde vara redo för ett pilotprojekt i april 2013. Men jag sade nej, ni har sex veckor på er. Mina stackars medarbetare lyckades, och blev sedan utsedda till årets innovatörer. På två år sparade vi fyrahundra ton mat. Hållbarhet är en del av vår strategi och vi lockar till oss personal bara för att vi jobbar med de frågorna, de bästa i branschen vill jobba med oss. Och givetvis blir aktieägarna glada när arbetet har effekt på sista raden." 

Vad är livskvalitet för dig? 
"Att ha harmoni i livet, och mina nära och kära runtomkring mig. Det räcker, mer behöver jag inte." 

När upplevde du senast hög kvalitet på en restaurang? 
"Jag älskar mat och matlagning, jag läser kokböcker som jag läser romaner och jag äter med ögat. Bra råvaror, och fint upplägg är kvalitet för mig. Senast jag upplevde det på restaurang var hos Mathias Dahlgren på Grand Hôtel." 

Hur mycket tjänar du? 
"Jag är nöjd." 

Vad gör du med pengarna? 
"Jag reser mycket, har varit i Australien och USA, och i Thailand minst tio gånger. Jag och min man har ett sommarställe i Spanien där vi tillbringar mycket tid. Många tjänar nog mer än jag, men jag jobbar med något jag tycker om. Det ger mig styrka. Jag längtar till jobbet när jag är bortrest, det är en nytta som är svårt att sätta värde på." 

Varför tror du själv att du har blivit utsedd till den mäktigaste affärskvinnan? 
"Först och främst är jag så stolt, jag kan inte smälta det. Men också glad för att makt har fått en annan betydelse. Vi går från ord till handling och visar nu att makt inte är ett endimensionellt begrepp, det handlar inte om börsvärde eller si och så många anställda. Makten har bytt skepnad, nu sitter makten hos den som kan göra skillnad. Det är häftigt." 

Du har arbetat för Sodexo i sexton år, vill du verkligen fortsätta arbeta för samma företag resten av ditt yrkesliv? 
"Så länge jag brinner för vad jag gör så är inte företaget relevant. Jag hade tänkt byta jobb vart tredje år. Jag är ingen förvaltare, jag vill inte ha det lugnt och skönt, jag vill ha press och utmaningar. Men jag har fått det hos Sodexo, en ny tjänst vart tredje år. Jag har fått många erbjudanden, men inget har varit lika intressant som det jag gör nu." 

Vill du arbeta med politik? 
"Jag har tidigare bara satt en begränsning - jag kommer inte att bli statsminister, eftersom jag inte är politiskt aktiv. Än. Så har jag sagt. Men läget kan förändras... " 

ÅRETS ENTREPRENÖR: Den orädde entreprenören ska bräda de gamla bankerna

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST