Näringslivets mäktigaste styrelseproffs 2015, Charlotte Strömberg. Fotograf: Press/Ratos

17 mäktigaste styrelseproffsen

Styrelseproffsen har rankats utefter antal uppdrag, typ av uppdrag och potential att kunna ta ytterligare tungviktsplatser. Enbart uppdrag i bolag som omsätter över 100 miljoner kronor har räknats.

1. Charlotte Strömberg, 55
7 uppdrag: Ordförande Castellum, Intrum Justitia, Skanska, Boomerang, Albert Bonnier AB, Ratos, Rezidor Hotel Group

Läs mer: Ju bråkigare styrelse desto bättre resultat

2. Ulla Litzén, 59
7 uppdrag:
Atlas Copco, SKF, NCC, Boliden, Alfa Laval, Husqvarna, RAM Rational Asset Management
Hon var en av de första att bryta igenom glastaket och sen dess har hon dominerat i toppen av det svenska näringslivet. Efter raketkarriären på Investor blev hon ett av Sveriges bäst betalda styrelseproffs.

3. Marie Ehrling, 59
4 uppdrag:
 Ordförande Telia, vice ordförande Nordea, Securitas, Axel Johnson
Förra årets etta har lämnat två styrelser för att nu istället lägga allt krut på fyra blytunga uppdrag. Hennes budskap var glasklart förra året; en blandad styrelse är en bättre styrelse.

4. Cecilia Daun Wennborg, 51
8 uppdrag:
ICA-gruppen, Getinge, Loomis, ordförande Proffice, Eniro, Bilprovningen, Atvexa, Sophiahemmet
Den tidigare Carema-vd:n går det ingen nöd på. Som ny styrelseordförande i Proffice räknas hon allt oftare med när crème de la crème av styrelsetoppar ska listas.

5. Caroline Berg, 46
5 uppdrag:
vice ordförande Axel Johnson, Axfood, Axstores, Åhléns, Mekonomen, AxFast
Det unga hoppet i Axel Johnson-sfären. Under 2015 tar hon över som styrelseordförande efter att mamma Antonia Ax:son Johnson tar sitt första steg tillbaka.

6. Nina Linander, 55
6 uppdrag:
Telia, Skanska, Castellum, Industrivärden, Specialfastigheter, AWA Holding
Efter Uzbekistan-härvan tog hon plats i Telia-styrelsens nya etik- och hållbarhetsutskott. Tidigare Electrolux-chefen är nu även en av ynka två kvinnor i Skanskas styrelse.

7. Monica Caneman, 60
7 uppdrag:
 Ordförande Fjärde AP-fonden, SAS, Com Hem, Poolia, mySafety, BIG BAG Group, Schibsted Sverige
Fjärde AP-fondens ordförande har förklarat att det inte är kvinnorna som behöver mentorer för balansen i styrelser ska ändras, det är männen. ”Finns lika mycket män som behöver utbildas.”

8. Malin Persson, 46
5 uppdrag:
Getinge, Hexpol, Magnora, Mobile Climate Control Group Holding, vice ordförande Universeum
Lämnade Chalmersstiftelsen för att bli styrelseproffs. Den tidigare Volvo-chefen har redan lyckats knipa stolar både hos Getinge och succébolaget Hexpol.

9. Åsa Söderström Jerring, 57
6 uppdrag:
Vattenfall, JM, Rejlers, Nordic Room Improvment, ordförande Elu Konsult, Scanmast
Ekonomen som gjorde hederlig industrikarriär, först på NCC och sen som vd för Ballast Väst och Sweco Theorells. Nu tar hon plats i styrelse efter styrelse. 

10. Lena Treschow Torell, 68
4 uppdrag:
SKF, Investor, SAAB, ordförande Chalmers AB
Hon är professor i fysik och tidigare vd för Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien. Numera styrelseproffs. Självklart vill Sveriges tyngsta verkstadsbolag alla ta del av hennes insikter.

11. Viveca Ax:son Johnson, 51
2 uppdrag:
Ordförande Nordstjernan, NCC
Exakt hur många uppdrag denna doldis har är inte helt klart. Kusin med Antonia och före detta kameltämjare som är aktiv både som ägare och styrelseproffs. Tyngsta postenär ordförande i Nordstjernan Holding.

12. Meg Tivéus, 71
6 uppdrag:
Swedish Match, ordförande Folktandvården Stockholm, ordförande Solhagagruppen, ordförande Arkitektkopia, Endomines, Björn Axén
Tungviktaren som tappat tålamodet och gjort en helomvändning i frågan om kvotering. ”Krävs något traumatiskt för att uppnå ett mer jämställt näringsliv”, skanderar kvinnan som rattar styrelser från alla branscher.

13. Anitra Steen, 65
4 uppdrag:
PostNord, ordförande Svenska Spel, ordförande AFA Försäkring, Oral Care Holding Swe
Efter att ha lämnat över stafettpinnen på Systembolaget blev hon ett prisat styrelseproffs. “Sveriges bästa styrelseordförande” verkar dras till bolag som är gifta med staten.

14. Gunnel Duveblad, 59
7 uppdrag:
PostNord, Sweco, ordförande Team Olivia, HiQ, Medius, Emric Partners, Anoto Group
Sen förra året har hon lämnat Nordeas styrelse, men hon verkar inte vara på väg att sakta ner för det. På denna lista sticker hon ut med småbolagsuppdrag i plural.

15. Kia Orback Pettersson, 55
5 uppdrag:
JM, ordförande Teracom Boxer, Kungsleden, Odd Molly, ordförande Svefa
En spretig karriär gör att hon kan platsa i nästan vilken styrelse som helst. Då: Från Guldfynd till Dagens Nyheter. Nu: Både Kungsleden och Odd Molly.

16. Mia Brunell Livfors, 49
6 uppdrag:
Axel Johnson, Tele2, MTG, Qliro, Transcom WorldWide, Efva Attling
Hennes plötsliga avhopp från vd-stolen hos Kinnevik känns nu mer logiskt. Karriären som styrelseproffs har bara börjat och redan i mars får hon en åtråvärd plats i Axel Johnsons styrelse.

17. Peggy Bruzelius, 65
3 uppdrag:
Axfood, Lundin Petroleum, ordförande Lancelot
När hon röt till mot ”kvinnopratet” verkar många ha missat poängen. Om man bara fokuserar på styrelserna missar man att det är ännu färre kvinnor i ledningsgrupperna, det är där krutet ska läggas hävdar hon.

BUBBLARE

Mia Arnhult, 45
3 uppdrag:
Odd Molly, M2 Capital Management, Bactiguard
Tog plats i Odd Mollys styrelse året efter börsintroduktionen och ska nu hjälpa Bactiguard genom samma resa. Hon är fortfarande vd för M2-gruppen, men samtidigt hett villebråd för valberedningarna.

Jenny Lahrin, 43
3 uppdrag:
Vattenfall, Swedavia, Göta kanal
På uppdrag av regeringen sitter hon i styrelsen för både Vattenfall, Swedavia och Göta kanal. Dagen hon lämnar den statliga sfären kan hon välja fritt bland styrelseuppdragen.

Sophia Bendz, 34
3 uppdrag:
Nordstedts, Unibet, eTraveli
En av årets främsta supertalanger. Trots sin ringa ålder har hon hunnit med en lång karriär på Spotify. Nu är hon affärsängel och sitter i styrelsen för både Unibet och Schibstedt.

TILLBAKA: Näringslivets 101 mäktigaste kvinnor 2015

Relaterade artiklar