Fotograf: Press

13 mäktigaste börs-vd:arna

På listan har samtliga kvinnliga vd:ar på Stockholmsbörsen rankats efter börsvärdet den 6 februari 2015.

1. Annika Falkengren, 52
Vd SEB
Listans ständiga etta som inte bara syns mest utan även tjänar dubbelt så mycket som sina manliga bankchefkollegor. Hon ger den svenska näringslivskvinnan ett vinnande ansikte.

2. Susanna Campbell, 41
Vd Ratos
Sen hon övertog stafettpinnen från Arne Karlsson 2012 har det inte varit lätta tider för Ratos. Aktien har fortsatt att tappa, men 2015 kan bli året då innehavens rusningar äntligen lyfter kursen.

3. Ingalill Berglund, 50
Vd Atrium Ljungberg
Börsvärdet har ökat med över 5 miljarder under året med henne i täten. Ledningsgruppen är också unik, med kvinnor på hälften av stolarna. En förebild på den annars trögrörliga Stockholmsbörsen.

4. Biljana Pehrsson, 44
Vd Kungsleden
Aktien pekar alltjämt uppåt sedan hon 2013 steg in som vd och gjorde miljardaffär första veckan på jobbet. Hon har styrt om bolagets hela strategi, från spridda innehav till väl valda fokusområden. 

5. Lena Olving, 58
Vd Micronic Mydata
Senaste månaderna har aktien gjort rusning på rusning. Att rekrytera Olving från Saab verkar ha varit den ultimata strategin för det tekniktunga bolaget.

6. Eva Landén, 49
Vd Corem Property Group
Ännu en fastighetsdrottning som fått aktien att stiga stabilt under året som gått. Med 130 fastigheter breder bolaget ut sig både i Sverige och Danmark.

7. Mia Jurke, 41
Vd East Capital Explorer
Investmentbolaget med Östeuropa i fokus skapar rubriker genom att dumpa Ryssland till förmån för Baltikum. För henne är det självklart att istället för att gynna Putin shoppa kabel-tv i Litauen.

8. Anette Frumerie, 46
Vd Besqab
Som vd har hon lotsat fastighetsbolaget Besqab till till börsen. Introduktionen var övertecknad och aktien rusade när Frumerie fick ringa i klockan.

9. Christina Ståhl, 44
Vd MQ
När hon skulle ta över MQ steg aktien direkt. Hon hade redan vänt möbeljätten Mio och säger själv att det är just turn arounds som är hennes grej. Hur det går för MQ då? Stabilt uppåt. 

10. Anneli Sjöstedt, 53
Vd Electra Gruppen
Det går trögt för elektronikkedjorna och självklart drabbar detta även Kalmars enda börs-vd. Hennes tidigare cv är spräckligt, där ryms jobb som både reseledare och finanschef. 

11. Nina Bake, 33
Vd Episurf
Läs mer: Yngst på börsen och redan veteran

12. Anna Attemark, 46
Vd Odd Molly
Direkt från H&M:s toppskikt hoppade hon till det rikligt broderade klädbolaget som går hem på hela Östermalm. Sen Per Holknekts avhopp har aktien åkt berg-och-dalbana. 

13. Christel Kinning, 52
Tf vd Venue Retail Group

Krisbolaget tycks ha svårt att hitta fotfästet. Först var det Susanne Börjesson som skulle rädda bolaget och nu står man utan vd. Då kliver Christel Kinning upp och axlar den pressade vd-rollen.

BUBBLARE

Ingrid Atteryd Heiman, 57
Tf vd Ellen
Carina Persson, 51
Ny vd Ellen
Intimproduktsbolaget Ellen, som grundades av den redan legendariska affärsängeln Jane Walerud, har haft en stormig resa på börsen. Nu ska Carina Persson ta över som vd och se till att kursen stiger igen.

Sarah Fredriksson, 46
Vd Genovis

Forskaren med en fot i bolaget som säljer smarta enzymer och den andra i Lunds Universitets styrelse. Som grundare och storägare rattar hon Genovis på First North.

Eva-Karin Sjödin Dahl, 52
Vd HomeMaid
Bolaget som ska hjälpa dig med allt i hemmet försätter att växa år efter år. Med ett börsvärde på 140 miljoner är man inte långt ifrån storbörsstorlek.

TILLBAKA: Näringslivets 101 mäktigaste kvinnor 2015

Relaterade artiklar