5 av 5
Bildspel: Curtis Lepore - 7,6 miljoner följare. Konstigt nog är Lepore fortfarande populär, trots anklagelser om våldtäkt och ett antal opassande skämt.

Så tjänar han 140 000 i sekunden

På appen Vine kan användarna lägga upp sex sekunder långa klipp. Vissa användare har lyckats samla miljontals följare och nu kan de tjäna hundratusentals kronor på sina vines.

Instagram, Facebook, Twitter och Youtube är alla väl etablerade - men har du hört talas om Vine? Det har i alla fall de 100 miljoner människor som varje månad tittar på något av appens sex sekunder långa klipp. Alla användare kan spela in egna klipp och sen dela dem med omvärlden och precis som på Youtube kan du sedan prenumerera på användare som du tycker skapar bra material.

Trots att underhållningen är begränsad till sex sekunder i taget har appen redan lagt grunden för några riktigt stora stjärnor. Flest följare har 17-åriga Nash Grier med sina 11,1 miljoner fans. Tätt efter honom kommer KingBach med 10,9 miljoner följare och Brittany Furlan med 8,6 miljoner följare. Alla dessa tre, plus betydligt fler, kan nu tjäna storkovan på sina korta klipp.

Det tog inte lång tid för storbolagen att klura ut att Vine var den perfekta marknadsföringskanalen för den som vill rikta sig mot ungdomar. Både Chrysler och HP har redan lagt ner stora summor pengar på att några av appens främsta användare ska skapa sponsrade klipp för deras räkning.

LÄS ÄVEN: Hennes mobilspel drar in 700 000 dollar om dagen

KingBach, vars egentliga namn är Andrew Bachelor, tjänar mellan 80 000 och 125 000 kronor i månaden på olika deals med sponsorer, enligt Complex. Vine:aren Marcus Johns gjort nyligen en serie klipp för Chryslers räkning. Prislappen landade då nära 170 000 kronor.

Mest tjänar dock skandalomsusade Nash Grier. Enligt Complex kan han tjäna upp mot 840 000 kronor på ett klipp. Det motsvarar 140 000 kronor per sekund. Grier är känd som en flickidol, men har också en stor mängd kritiker. Främst efter att han uttalat sig både homofobiskt och rasistiskt i några av sina klipp. Efter att den unga stjärnan la ut ett klipp på sin Youtube-kanal där han förklarade att han tyckte att det "äckligaste någonsin" var tjejer som hade hår på benen förlorade han ett antal följare, men han är likväl populärast.

LÄS ÄVEN: Svenskarnas getspel är en mångmiljonsuccé

Troligtvis är det på grund av dessa uttalanden Grier ser ut att ha betydligt färre sponsorer än exempelvis KingBach och Brittany Furlan. Furlan tjänar i regel runt 170 000 på ett klipp som är kopplat till en sponsor. Nyligen gjorde hon en serie klipp för hårdvårdsföretaget Herbal Essences. Ett av klippen gick enbart ut på att hennes hund lekte med hennes hår - lätta 170 000 kronor.

Missa inget spännande. Följ Veckans Affärer på Facebook!

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST