Fotograf: Håkan E. Bengtsson

Professorn: "Vi borde bara jobba två timmar per dag"

Professor Bodil Jönsson blev rikskändis genom tv-programmet "Fråga Lund" och är expert på begreppet tid. Hon menar att den snabba teknikutvecklingen gör att vi helt och hållet måste förändra synen på arbete och överväga att gå ned till 2 timmars arbetsdag.

Bodil Jönsson har doktorerat i fysik och är professor emerita vid Lunds universitet och har skrivit den uppmärksammade boken "Tio tankar om tid" och uppföljaren "Tio år senare: Tio tankar om tid". I böckerna resonerade hon kring sådant som ställtid och tidstjuvar.

Idag tycker hon att vi borde överväga att minska arbetstiden radikalt. Kanske ända ned till två timmar.

"Vad vi kallar arbete idag och hur vi har sett på lönearbete handlar mycket om att hitta sätt för människor att leva tillsammans. Det ligger politiska aspekter bakom det vi kallar arbete och tror är livsnödvändigt", säger Bodil Jönsson.

Hon tycker att till exempel universitetens överbyggnad med chefer och professor är ett bra exempel på graden av meningslöshet som kan ligga i ett arbete.
"Jag har stor respekt för att människor måste belasta chefer med frågor, men det sker så mycket att vi inte kan sköta vårt jobb. Den värsta overheadkostnaden är att man inte får vara ifred", säger Bodil Jönsson.

Hon håller med sin Lunda-kollega Roland Paulsen om att man måste vända upp och ned på synen på arbetet och hoppas att hans kommande bok "Vi bara lyder" ska ge upphov till intressanta diskussioner som arbetets roll i samhället.

"Jag har själv jobbat 46 år vid den tekniska fakulteten och sett så oerhört mycket fantastiska möjligheter växa fram att det är inte frågan om att gå tillbaka till något, utan vi skulle ändå kunna leva fantastiska liv", säger Bodil Jönsson.

Vad är det största hindret?
"Vi har ett samhälle som vilar på en uppställd norm om att arbeta, men samtidigt ser vi många arbetslösa. Vi människor är tänkande varelser som tycker om att göra saker. De som håller på 18 timmar per dygn med musik kallar vi arbetslösa. Vissa blir framgångsrika, men man kan också bli sysslolös och hamna i ett tillstånd som präglas av utanförskap, vilket kan få drastiska konsekvenser för individen", säger Bodil Jönsson.

Det handlar också om att ändra synen på att vissa arbeten är mer värda än andra.
Inte minst med tanke på att den tekniska utvecklingen raderar många jobb och att är oklart vilka nya arbeten som uppstår, enligt Bodil Jönsson.
"På 70-talet fanns ett förakt mot personer som exempelvis jobbade med att tvätta andras skjortor. Men det är inget fel med ett sådant jobb, utan man får mycket tid över till att tänka på annat medan jobbet utförs", säger Bodil Jönsson.

Varför tror du att det finns sådant förakt?
"Det kan inte fortgå, men jag tror att kruxet ligger i att vi inte vet hur vi ska fördela våra resurser om vi inte längre gör det utifrån arbetet."

LÄS ÄVEN: Trots att jobben försvinner räknar han kallt med att vi måste jobba till 75

Hur ser du på begreppet tid idag?
"Jag har en egen definition som lyder att "Tiden är naturens underbara sätt att hindra allt från att hända på en gång", säger Bodil Jönsson.

Det var just därför som människan uppfann begreppet tid och arbetsdag, resonerar hon.
"Människor utanför arbetet hamnar lätt i en drömvärld där tiden inte är befintlig och vissa klarar det bättre än andra", säger hon.

Det var många som gick in i väggen vid 2000-talet?
"Jo, vid den första ohälsan sade man till människor att det handlade om att lära sig sätta gränser när det i själva verket var företagen som inte satte gränser. Om jag hade sagt att jag skulle sätta mina egna gränser när jag var ung hade jag fått svaret vem tror du att du är. Det var inget problem förr i tiden för människor som inte kunde sätta gränser, utan det gjorde omvärlden för dem", säger Bodil Jönsson.

Arbetet har också förändrats i det att det förr inte fanns en enda framgångsrik människa som jobbade häcken av sig, utan då skulle arbetarna ta hand om det tunga jobbet, enligt Bodil Jönsson.

Stressen nådde sin kulmen år 2000, men idag har man gått tillbaka något i sitt synsätt.
"Det är inte längre fint att ha almanackan fullklottrad utan en framgångsrik ledare ska ha tid till eftertanke", säger Bodil Jönsson.

Ska man vara smart lat?
"Jag tycker det är ett begrepp som hör till arbetssamhället. Mina bästa idéer har aldrig kommit när jag har suttit vid skrivbordet, utan det har jag fått när jag har sprungit i naturen."

Men om man jobbar färre timmar? Hur ska man hinna med sitt arbete då?
"Det är klart att en person blir stressad om den får reda på att något som tidigare sköttes på 8 timmar ska skötas på 6 timmar, men det går inte att bara göra som man har gjort tidigare. Hoppar man från 8 till 2 timmars arbetsdag förstår folk verkligen att man måste göra saker på ett annorlunda sätt", säger Bodil Jönsson.

Hon håller en vetenskaplig artikel med budskapet More is different högt. Det vill säga snabbare är annorlunda, långsamt är annorlunda med mera.

Ytterst handlar det om ett solidaritetstänk för att kunna hoppa av från arbetslinjen och arbetsdagen, resonerar Bodil Jönsson.

"Solidaritet bygger på att erkänna att alla är olika", säger hon.

LÄS ÄVEN: Virgin slutar med nio till fem-veckan

Hur ser du på mötenas funktion? Möten kan vara riktiga tidstjuvar?
"Möten har en positiv klang i det att människor samlas, men sanningen är att många sitter och tänker på annat under ett möte. Jag undrar varför man ens ska gå på möten om man inte andligen är där."

Hon har själv suttit i många mäktiga styrelser och organ och berättar att hon ofta skrivit brev, inköpslistor och annat under möten.  Allt för att kunna behålla lugnet. Det funkar dock inte längre när hon har blivit äldre.

"Jag måste vara närvarande och då blir det fullständigt outhärdligt med möten" säger Bodil Jönsson.

Håll koll på framtidsfrågorna. Följ Veckans Affärer på Facebook!


Vill du läsa fler spännande nyheter från VA?
 
Gör som 55 000 andra och anmäl dig till vårt nyhetsbrev här: 

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST