Fotograf: Fundedbyme/Press

Fundedbyme växlar upp - satsar på privatlån till företag

Fundedbyme har fått in 100 miljoner kronor till kunderna genom crowdfunding, och nu satsar de på privatlån till företag – bolaget siktar på en lånestock på 25 miljoner före jul.

Svenska Fundedbyme drar idag igång en crowdlending-tjänst – Loanbased Crowdfunding. Målet är att nå en lånestock på 25 miljoner kronor före jul.

"Det blir ett enormt volymspel, men brittiska Funding Circle har en modell som enbart fokuserar på lån och har fått in över 520 miljoner pund och genomsnittslånet ligger på en miljon", säger Daniel Daboczy, vd på Fundedbyme.

Svenska Fundedbyme började med crowdfunding i februari 2012 och introducerade equity crowdfuding i september 2012.

"Vi fungerar lite som en dejtingsajt för entreprenörer och privata investerare", säger Daniel Daboczy.

SUCCÉPROJEKTET: Antistressdrycken drog in 1 miljon på 3 minuter

Fundedbyme introducerar idag crowdlending, vilket enkelt förklarat innebär att privatpersoner kan låna ut pengar till företag och få ränta – allt mellan 5,25-14,33 procent beroende på algoritmer där man bakar in data från exempelvis UC och Bisnode.

Fundedbyme tar en avgift på 2 procent. Målet är att nå 25 miljoner kronor i utlånat kapital innan jul.

Fundedbyme har cirka 50 000 registrerade medlemmar och webbsajten har 10 000-15 000 unika besökare per vecka.

Förhoppningen med lånetjänsten är också att skapa en växelverkanseffekt i det att den som lånar ut pengar upptäcker spännande affärsidéer på sajten och vice versa.

Fundedbyme fick in totalt 40 miljoner kronor till företagets kunder under förra året - lägsta tillåtna investering är 20 kronor och den högsta investeringen är 500 000 kronor än så länge – genomsnittet ligger på 35 000 kronor.

Fundedbyme tar ut på 8 procent för varje investerad krona i framgångsrika nyemissioner, vilket gav en intäkt på cirka 3,2 miljoner kronor under förra året. 

Fundedbyme är även verksamt i Finland, Norge, Danmark, Tyskland och Spanien och har kostnader på 800 000 kronor per månad, men då ska man komma ihåg att företaget är under uppbyggnad och att den stora frågan handlar om man ska in på fler marknader eller fokusera på redan befintliga, enligt Daniel Daboczy.

LÄS ÄVEN: Hitta tillväxtraketerna via crowdfunding

Så sent i mars förra året körde Fundedbyme en egen crowdfunding-runda med målet att få in 3,5 miljoner kronor på 45 dagar – Fundedbyme fick in 6,9 miljoner kronor från 30-talet länder på drygt en vecka.

Daniel Daboczy hävdar att det råder en myt i finansvärlden att det är komplicerat att ha många delägare.

"Vi har sett att vår värdering går upp snabbare om vi släpper 10 procent till 60 personer. Vi har själva 440 delägare. Det kommer in så mycket spännande tankar och kraft i företaget", säger Daniel Daboczy.

Det finns fler svenska bolag som ägnar sig åt företagsfinansiering på nya sätt. Toborrow, till exempel, erbjuder p2p-lån till företagskunder.

"Vi tycker att Toborrow gör bra ifrån sig och vi gillar trovärdiga konkurrenter. Dock är de nystartade och erbjuder enbart ett verktyg och enbart för svenska investerare. Det ska bli spännande att följa dem och vi hoppas att de sköter sig då branschen gagnas av trovärdiga aktörer som utbildar marknaden. Toborrow har dock en auktionsmodell för räntor och vi anser att det kan slå orättvist", säger Daboczy.

I februari utnämndes Daniel Daboczy till en av Sveriges 101 Supertalanger av Veckans Affärer. Läs mer här.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST