Fotograf: Henrik Montgomery/TT

Trots att jobben försvinner räknar han kallt med att vi måste jobba till 75

Många jobb försvinner just nu, men Stefan Fölster, Reforminstitutets chef, tror ändå att Reinfeldts förslag om att vi ska arbeta tills vi fyllt 75 snart kommer att dammas av.

"Fungerar inte med arbetstidsförkortning" – räknar kallt med att Sverige dammar av Reinfeldts förslag om att jobba till 75

Den såkallade automatiseringen, det vill säga att robotar och mjukvaror ersätter många traditionella jobb, går i ett rasande tempo och Lundaforskaren Roland Paulsen har fått uppmärksamhet för sitt förslag om att korta ned arbetsdagarna.

Men chefen för Reforminstitutet, Stefan Fölster, sågar argumentet jäms med fotknölarna:
"Arbetstidsförkortning skulle drabba låginkomsttagare för hårt", säger han.

Roland Paulsen ifrågasätter om vi verkligen måste ha ett samhälle likt det vi har idag – där merparten jobbar mellan 8-17. Förutom i Sverige har hans teorier uppmärksammats av bland annat av The Economist och The Atlantic.

Stefan Fölster är tidigare vd för Handels utredningsinstitut, HUI, före detta chefekonom för Svenskt Näringsliv och chef för Reforminstitutet sedan år 2013.

Han köper inte Roland Paulsens argument:
"Det är orealistiskt med påtvingad arbetstidsförkortning. Det slår för hårt mot personer som redan har låga löner", säger Stefan Fölster.

Reforminstitutet kom med en rapport åt Stiftelsen för strategisk forskning förra sommaren – Vartannat jobb automatiseras inom 20 år – utmaningar för Sverige.

Professor Lars Hultman är vd för Stiftelsen för strategisk forskning och menar att man redan nu börjar se en exponentiell utveckling när det gäller automatiseringen i samhället.

"Det här har egentligen pågått i 20-30 år, men det är först nu som vi börjar nå en tipping point", säger han.

Men lösningen på den allt snabbare automatiseringen där jobb som vi tidigare tog för givna ersätts är alltså inte att förkorta arbetstiden, enligt Stefan Fölster.

"Det var mycket diskussioner på 1990-talet om en sänkning av arbetstiden, men då LO fick klart för sig att det skulle ske på bekostnad av löneökningar blev det tydligt att en majoritet av medlemmarna inte ville ha en arbetstidsförkortning." säger Stefan Fölster.

Han berättar att Frankrike har infört försök med arbetstidsförkortning, men backat:
"I Frankrike spred fackföreningarna en uppfattning om att du kan sänka arbetstiden och ändå ha samma löneökningar för alla. Det är rent bondfångeri."

I Danmark har man talat om medborgarlön. Det vill säga att man slopar bidrag och bakar ihop det till en medborgarlön och sedan kan den som vill få mer pengar arbeta. Hur ser du på det?
"Jag håll ett föredrag för Basinkomst Stockholm för två dagar sedan och de jobbar med frågan om medborgarlön. Det finns också amerikanska forskare som driver frågor om automatisering där man har medborgarlön på listan över sina lösningar. På vägen mot medborgarlön finns dock obesvarade frågor.  Ska pengarna betalas ut helt kravlöst till exempelvis en knarkare och ska ha en arbetslös ungdom som bor hemma ha samma medborgarlön som en ensamstående trebarnsförälder?", säger Stefan Fölster.

Det generella problemet handlar dock inte bara om en arbetstidsförkortning skulle drabba låginkomsttagare så hårt att de skulle få svårt att klara sig, medan höginkomsttagare visserligen skulle få högre sänkningar i och med sin höga lön men ändå få pengar över.
Det handlar också om att människor lever allt längre, vilket urholkar pensionssystemet samtidigt som ungdomar kommer ut allt senare i arbetslivet.

"Snittet i Sverige på den som har gått ut högskola eller universitet är 30 år. Det är vanligt idag att man växlar mellan att plugga och arbeta", säger han.

Stefan Fölster menar att Sverige måste få fram ännu bättre ingenjörer och forskare för att kunna klara sig i den internationella konkurrensen, men samtidigt är det oklart vilka nya jobb som kommer att uppstå i takt med att samhället automatiseras.

"En del länder har lyckats hålla uppe sysselsättningen trots automatiseringen, men i en del länder har sysselsättningsgraden minskat som exempelvis i USA", säger Stefan Fölster.

Han ser ett möjligt scenario där det blir vanligare att ta tjänstledigt under sitt yrkesliv.

"Vi har redan mycket frivilligt deltidsarbete så det känns inte alltför långsökt att tänka sig att många kan vara intresserade av att ta tjänstledigt flera gånger under sitt yrkesliv.", säger Stefan Fölster.

I ekvationen måste också vägas in att människor lever längre och att Sverige inte har höjt pensionsåldern. Här har bland annat Sveriges förre statsminister Fredrik Reinfeldt talat om att vi måste jobba till 75 års för att klara en situation där pensionärerna lever allt längre och därmed urholkar pensionssystemet:

"Man kan se hans uttalande på två sätt. Antingen kan man ta det ordagrant eller så kan man tolka det som en signal om att man skulle få en sänkning av pensionen om man går innan 75 år. Min gissning är ändå att utredningen plockas fram snabbt när turbulensen efter valet har lagt sig", säger Stefan Fölster.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.