Fotograf: Noarelaxation.com

Antistressdrycken drog in 1 miljon på 3 minuter

Noa Potions siktade på att få in 5,2 miljoner kronor under 44 dagar via crowdfoundingsajten Fundedbyme, men hade nått målet redan efter 3 dagar och därmed slagit rekord.

"Det var fler som ville investera, men vi fick säga till dem att det var för sent. Det rörde sig om motsvarande flera miljoner kronor", säger Noa Fridmark.

Noa Fridmark hoppade av karriären när han var marknadschef för Gold Adam och skulle ta bolaget till börsen. Han flyttade till en ö nära Djurö i Stockholms skärgård för att finna lugnet i tillvaron.

Det var där han fick idén att skapa bolaget Noa Potions och antistressdrycken Noa Relaxation.

SE ÄVEN: Videointervju med Noa Fridmark från Noa Potions. Bakgrunden, planerna och om vinsten i dryckes-VM.

Han ville hitta ett sätt att paketera känslan från ön och få folk att fundera över vad som är viktigt i livet i stället för att springa i ekorrhjulet.

NOA Relaxation har L-theanin som främsta aktiva ingrediens och mängden i flaskan motsvarar 15 koppar grönt te.

"Då jag sätt där ute på ön och gick igenom forskningen hade jag en lista på 37 ingredienser. Sedan plockade jag bort allt som var artificiellt, allt som var giftigt och allt som skapade en dåsighet. Sedan blev det bara L-Theanin och citronmeliss kvar", säger Noa Fridmark.

NOA Potions har bland annat vunnit pris i World Beverage Innovation Awards, men har nu även slagit rekord på crowdfoundingsajten Fundedbyme Planen var att få in 5,3 miljoner kronor under 44 dagar, men företaget fick in hela 9,1 miljoner kronor efter 3 dagar, varav 1 miljon under de första tre minuterna – den minsta investeringen var satt till 5 700 kronor.

"Vi har inte bara fått in mest via Fundedbyme på 3 minuter, utan vi var också snabbast att få in 50 procent och även 100 procent av vårt mål", säger Stina Lönnkvist, som är pressansvarig för företaget.

Noa Potions hävdar att drycken minskar stress och ger ökat fokus.
"I Japan började man forska kring L-theanin 1998 och kategorin med relaxationsdrycker växte fram på USA:s västkust under 2008. Vi upplever att hela västvärlden har ett behov av att stressa ned.", säger Noa Fridmark.

Han menar att den stora skillnaden mellan en dryck som Noa Relaxation och Red Bull är att den förstnämnda dämpar bruset runtomkring.

"Energidrycker var stort på 1990-talet när allt skulle gå snabbt under it-åren, men relaxation-drycker är 10-talets dryck och fungerar som komplement till mindfulness och Yoga när inte alla har tid att meditera", säger Stina Lönnkvist.

Noa Potions startade 2013, men det var först i somras som drycken började säljas. Idag finns den hos drygt 100 återförsäljare i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala – det handlar mest om fristående caféer, yogalokaler och livsmedelsbutiker än så länge.

"Vi står inför en större internationell expansion. I Norge har vi mycket på gång och vi ser också en stor asiatisk marknad", säger Stina Lönnkvist.

Noa Potions ägs till 50 procent av Noa Fridmark och en ytterligare storägare är ordförande Robert Grenmark, som tidigare var general manager på Redbull.

"Det är klart att vi ser hot att vårt koncept kan kopieras och vi har ju inte patenterat varumärket, men det finns ju hur många energidrycker som helst och vi vill vara Redbulls motsvarighet bland relaxationdryckerna.", säger Stina Lönnkvist.

Spikmattan blev stor, men forskning kunde visa att den inte gav någon medicinsk effekt på ryggproblem och annat. Hur vet vi att det här inte bara handlar om en placebo-effekt?
"Drycken har en reell funktion. Det är inget sockervatten vi säljer", säger Stina Lönnkvist.

Inger Björck är professor i industriell näringslära och livsmedelskemi vid Lunds tekniska högskola. Hon uppger att man i sitt center har utfört studier kring grönt te på djur och sett vissa gynnsamma effekter när det gäller fettmarkörer, men att man inte har undersökt om grönt te medför avstressande effekter.

Missa inga spännande nyheter. Följ Veckans Affärer på Facebook!

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST