Fotograf: Wikimedia

På väg mot 1800-talets klyftor - en procent äger mer än alla andra nästa år

Den rikaste procenten i världen står för hälften av jordens totala rikedom under 2016. Det visar en rapport från Oxfam, som är en global organisation som kämpar mot fattigdom och orättvisor i världen.

Varningen om växande globala orättvisor kommer i samma veva som affärseliten förbereder sig för World Economic Forum i Davos i Schweiz, enligt New York Times.

Oxfam-rapporten visar att de 80 rikaste människorna i världen äger nära 15, 5 biljoner kronor, vilket är ungefär lika mycket som världens 3,5 miljarder fattigaste människor får dela på. Den rikaste procenten kontrollerar också hälften av världens totala rikedom, enligt rapporten.

Den rådande situationen i världsekonomin liknar inte något som Oxfam tidigare har sett – mellan 2002-2010 har den totala rikedomen hos den fattigaste halvan ökat i ungefär samma takt som miljardärernas, men därefter har den fattigaste halvan börjat bromsa in.

Oxfams högsta chef, Winnie Byanyima, uppger att mer än miljard människor idag lever på drygt tio kronor om dagen.

LÄS ÄVEN: Världsbanken: "Klimatförändringarna försvårar kampen mot fattigdomen"

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST