Fotograf: TT / Maja Suslin

Hemliga diskussioner mellan blocken - det blir kanske inget nyval

Samtalen mellan blocken kan leda till både samarbete och regeländringar. Om de enas kan Löfven välja att inte utlysa nyval.

Det pågår hemliga förhandlingar mellan regeringen och Alliansen sedan ett par dagar tillbaka, enligt SVT:s källor. Syftet med förhandlingarna är att slippa utlysa nyval. Diskussionerna ska ha handlat om hur Sverige ska kunna regeras av en minoritetsregering och hur denna skulle kunna få igenom sin budget. "Är det så att de hittar en lösning, skulle jag tror att Löfven bestämmer sig för att inte utlysa nyval", säger SVT:s reporter Kerstin Holm.

LÄS ÄVEN: Reinfeldt hyllar Kinberg Batra

"Sedan ett par dagar tillbaka förekommer samtal, men inte på partiledarnivå. Från regeringens sida är det ytterst finansminister Magdalena Andersson och från allianspartierna deltar bland annat ett par av deras ekonomiskpolitiska talespersoner", berättar Holm i måndagens Gomorron Sverige.

Enligt Holm handlar samtalen i nuläget om formfrågor. "De intressanta är att man inte pratar om sakfrågor utan om formfrågor, hur man som minoritetsregering i Sverige ska kunna få igenom en budget i riksdagen."

"Är det så att de kommer fram och hittar en sådan här lösning, skulle jag tror att Stefan Löfven den 30 december bestämmer sig för att inte utlysa nyval", fortsätter Holm.

En eventuell ändring av reglerna skulla kunna gynna båda sidor. "Då kan regering fortsätta regera, men med alliansens budget under 2015 och åren därefter kunna få igenom sin egen budget. Alliansen skulle på sikt kunna vinna, för de vill ha de här nya reglerna på plats inför valet 2018. Skulle det bli regeringsskifte sitter ju Alliansen i samma sits", kommenterar Holm.

LÄS ÄVEN: Han efterträder Borg

Alliansens partiledare har redan tidigare ställt sig bakom en liknande regeländring. Tidigare i december skrev de ett inlägg om just detta på DN Debatt.

Beslutet om nyvalet ska formellt tas i mellandagarna och nu pressas statsminister Stefan Löfven hårt på flera fronter. "I alla opinionsmätningar nu skulle inte ett nyval leda till att det blir en majoritetsregering, utan en ny minoritetsregering, av någon färg. Om inte en ny överenskommelse är på plats kommer Sverige att vara i samma situation som i dag. Nyvalet hjälper ingenting", säger Holm.

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.