Fotograf: This Too Shall Pass/Press

Ätbara förpackningar är framtiden

Varför slå in maten i dyr och skadlig plast som sen måste slängas? Ett svenskt företag utvecklar just nu framtidens ätbara förpackningar.

Varje svensk slänger nästan femhundra kilo sopor per år. En stor andel kommer från matförpackningar, inte minst av plast som är ett superbt universalmaterial - dessvärre inte för miljön. Producenterna letar febrilt efter nedbrytbara substitut. Och kreativa lösningar kommer, inte minst från mindre företag.

"Plasten kommer inte ersättas av ett utan av flera olika material, skräddarsydda efter innehållets egenskaper", menar Anna Glansén, grundare av Tomorrowmachine som utvecklar innovativa matförpackningar.

Hon visar upp en hallonsmoothie insluten i ett genomskinligt hölje tillverkat av agaragar, ett material som görs av sjögräs och har gummiliknande egenskaper. Anna Glansén och kollegan Hanna Billqvist är utbildade produktdesigner som båda fastnade för matförpackningar, där de ser en enorm förändringspotential. Så föddes Tomorrowmachine.

Duon står bland annat bakom serien "This too shall pass", som är förpackningar i symbios med sitt innehåll. Ett exempel är en olivolja med ett skal av socker och bivax som knäcks likt ett ägg.

Tomorrowmachine håller sig borta från rent ätbara förpackningar på grund av lagar om höga hygienkrav.

"Men nästa steg kan mycket väl vara att krydda emballaget med en smak och använda det i maten", säger Anna Glansén. eller varför inte ta fram ett omslag som går att äta och är lätta att skölja av med vatten? Precis som äpplen.

Ett företag som redan testar lagens gränser och konsumenternas preferenser för ätbara omslag är amerikanska Wikicells.

Bolagets kulinariska förpackningar omsluter allt från ost till yoghurt och drinkar - tänk en yoghurt gömd i en jordgubbe och Cointreau insvept i ett citronliknande skal.

Upphovsmannen David Edwards är ingenjör i biomedicin från Harvard som har inspirerats av fruktskalets förmåga att hålla inne vatten och stänga ute bakterier. Wikicells skal, som görs av matpartiklar och binds ihop med kolhydrater, skyddar innehållet lika bra som konventionella förpackningar, enligt företagets egen utsago.

För den som är sugen finns produkterna att köpa på Whole Foods i USA, dock tills vidare i ekologiska skyddsemballage, och på Wikibar i Paris och Cambridge.

Den nya generationen förpackningar kombinerar tre saker - de är miljövänliga, roliga och framför allt smarta. Anna Glansén på Tomorrowmachine menar att det roliga behövs för att locka till nyfikenhet.

Om innehållet dessutom är ekologiskt kan förpackningen påverka vilken mat vi väljer.

Det miljövänliga och smarta handlar om att byta ut fossila material och samtidigt addera andra egenskaper, menar Anna Glansén.

Hon illustrerar med en nudelförpackning i helt bio baserat, nedbrytbart material som ändrar form när det utsätts för värme. ett resultat av ett samarbete med det svenska forskningsföretaget Innventa som utvecklat materialet.

"Torra nudlar som ska svälla och ätas direkt ur burken måste packas luftigt. Med vår komprimerade lösning tar förpackningen bara upp hälften så mycket plats vid transport", säger Anna Glansén. Även om marknaden visar intresse för miljövänliga förpackningar som drickbara flaskor och expanderbara nudelpaket, utgör det mest kreativa fortfarande en nischmarknad.

"För att öka acceptansen hos konsumenter och få ner tillverkningskostnaderna behöver de större företagen vara med. Det kommer att hända, frågan är bara när", säger Anna Glansén.

Helt avlägset är det inte.

Tetra Paks nordiska miljödirektör Erik Lindroth försäkrar att förpackningsjätten har fullt fokus på att fasa ut fossila material.

Ersättningsråvaror som alger kan definitivt bli aktuellt, men först måste teknologin utvecklas och utbudet öka så att priset går ner och produktionsvolymen blir tillräckligt stor.

Pappersmassa från svensk skog och polyeten av sockerrör från Brasilien är de förnybara råvaror som är tillgängliga i större skala i dag. Skog och socker är också råvarorna i Tetra Paks - och branschens - första helt förnybara växtbaserade dryckeskartong som presenterades i oktober.

"Tetra Rex som förpackningen heter ska ses som ett första steg. Vi letar för fullt efter andra förnybara och gärna närproducerade råvaror som restprodukter från mat och skog, eller alger", säger Erik Lindroth.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST