Fotograf: Wikimedia

Allt fler satsar på black friday i Sverige - trots risk för bakslag

Black friday är redan USAs främsta shoppingdag. Nu försöker flera svenska kedjor ta konceptet till Sverige - men det finns risker.

I dag är det black friday i USA och allt fler svenska butiker har under de senaste åren hakat på konceptet. Målet är att få en rivstart på julhandeln, men det riskerar att slå tillbaka mot handeln. 

"Man är intresserad av att få in konsumenterna i jul- och shoppingkänslan i god tid. Det finns poänger med det. Annars kanske de lägger sina pengar på ett restaurangbesök eller en resa i stället", säger Jonas Arnberg, chefekonom på Svensk handel, till Di.

BLACK FRIDAY: USA kommer shoppa för över 450 miljarder i morgon

När Svensk handel i år frågade sina medlemmar om de planerade att på något sätt införa black friday svarade tre gånger så många ja som förra året. Butikerna på nätet är mest entusiastiska, men även fysiska butiker har infört dagen.

Jonas Arnberg ser dock risker med att företagen lägger kampanjerna allt tätare. Mellan black friday och mellandagsrean ska konsumenterna handla till normalpris, något som blir svårare att motivera när rea är på väg att bli ett normaltillstånd. Den stora risken är att försäljningen och marknadsandelen ökar, men att vinsten blir lidande. 

I Sverige är det elektronikkedjorna som satsar hårdast. Elgigantens vd Niclas Eriksson förväntar sig se en av årets bästa försäljningsdagar. "Vi testade black friday på internet förra året, för att se vad det gav för respons. Den var extrem, vi ökade försäljningen med 400 procent", säger han.

LÄS ÄVEN: Här slipper du möta säljare när du köper bil

I år ska även de fysiska butikerna vara en del av rean. "Vi har otroligt stora förväntningar på december, och det här blir startskottet för själva julhandeln."

Han delar inte Jonas Arnbergs syn på riskerna. "Vår bransch är väldigt konkurrensutsatt och priset är viktigt, rea eller inte. Vi är intensiva i vår marknadsföring och köper in stora volymer. Det gör att erbjudande kommer ut i olika perioder", säger han.

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant