1 av 3
Bildspel: Taylor Swift är i dag en av världens mest spelade stjärnor. I september var hon den mest spelade artisten på Spotify i USA. Nu väljer stjärnan att ta bort all sin musik från musiktjänsten. Fotograf: Wikimedia

Swift lämnar Spotify - ett hårt slag mot musiktjänsten

Taylor Swift är en av världens mest spelade artister, men nu vill hon begränsa distributionen. All stjärnans musik har tagits bort från Spotify.

Taylor Swift har valt att lämna Spotify. Popstjärnans senaste skiva 1989 släpptes för några dagar sedan och Swift har nu beslutat att albumet inte ska distribueras via världens största streamingtjänst. I samma veva tar nu Swift bort all sin musik från Spotify.

Swift har redan tidigare uttryckt sig kritiskt till streaming av musik. "Piratkopiering, fildelning och streaming har minskat antalet sålda album dramatiskt, och alla artister hanterar detta slag på olika sätt", skrev hon i Wall Street Journal tidigare i år. Swift är dock en av de få artister som fortfarande lyckas sälja stora mängder album. Snart kommer nya skivan sålt i miljontals exemplar. 

LÄS ÄVEN: Det går bra för det svenska musikundret - nu kan Avicii plocka ut 90 miljoner

Att till en början låta 1989 enbart säljas till fullt pris och först senare lägga upp skivan på Spotify hade varit förståligt, då skivan uppenbarligen säljer så bra. Det var så man gjorde med Swifts förra album, Red, som också sålde för miljarder. Det som dock förvånar många är att Swift nu väljer att inte bara hålla 1989 borta från Spotify utan dessutom plocka bort all sin tidigare musik.

Främst för att all musik får ligga kvar på Youtube och Pandora, två tjänster som överlag betalar ut mindre än Spotify till artisterna som spelas. Spotify, som har över 10 miljoner betalande användare, är en av de aktörer på marknaden som betalar ut mest till skivbolag och artister. Bolaget har påpekat att de betalar ut så mycket som 70 procent av sina intäkter som royalties.

LÄS ÄVEN: Jätte försökte köpa Spotify - fick nobben

Spotify vill nu att Swift kommer tillbaka. I September var nämligen popstjärnan den mest spelade artisten bland amerikanska användare. Tjänsten har bland annat gjort en spellista till Swift där de ber henne att ändra sitt beslut. Den kan du se i bildspelet ovan.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST